Jeste li uočili da vam se nokti brazdaju, lome ili imaju bijele mrlje? Evo što to može signalizirati – Jabuka.tv

Jeste li uočili da vam se nokti brazdaju, lome ili imaju bijele mrlje? Evo što to može signalizirati

Od bijelih mrlja, do noktiju u obliku “žlice”, stručnjaci otkrivaju skrivene zdravstvene poruke na noktima – i zašto ih nikada ne smijete ignorirati.

Stručnjaci za nokte govore o nekim češćim problemima sa zdravljem noktiju te otkrivaju da neki nisu toliko zabrinjavajući koliko ljudi misle, dok su drugi ozbiljni i mogu štošta otkriti o vašem zdravlju.

Dvije vodeće stručnjakinje za zdravlje noktiju u Australiji, dr. Samantha Eisman, dermatologinja i kozmetičarka Tracey Winder iz Mavale, objašnjavaju kako prepoznati i riješiti uobičajene probleme poput neravnina, bijelih mrlja i listanja noktiju.

Neki se problemi mogu popraviti već jednostavnom promjenom prehrane, dok drugi ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme zbog kojih je potrebna hitna intervencija.

Brazdanje noktiju

Brazdanje noktiju, neravna ili udubljena površina mogu se povezati s različitim čimbenicima, uključujući neadekvatnu prehranu, kožne poremećaje i neke bolesti.

“Brazde/valovi često ukazuju na nedostatak minerala sumpora u prehrani. Sumpor je dostupan u hrani bogatoj proteinima, poput mesa, peradi, jaja i mlijeka.

Ako ste vegan, unos minerala sumpora možete dobiti preko češnjaka, luka, kupusa, krastavaca, repe, orašastih plodova, kelja, zelene salate, algi i malina. Glavni uzroci erozije noktiju su psorijaza, ekcem, alopecija ili traume nokta”, kaže Winder.

Suhi, lomljivi nokti

Ako se vaši nokti lako lome, puknu, propadaju ili im nedostaje sjaj, vjerojatno je za to također kriva vaša prehrana. Nedostaci određenih nutrijenata ne samo da sprječavaju normalan rast noktiju, već mogu uzrokovati njihovu slabost i krhkost, ističe Winder.

No, ovaj poremećaj na noktima može biti povezan i s umorom i bolestima poput metaboličkih problema, anemije ili različitih endokrinih poremećaja.

Čak i uzimanje određenih lijekova može uzrokovati traumu na noktima. Zdravlje naših noktiju također se pogoršava kako postajemo starije, pa treba imati i to na umu. Vitamini A, B, C, D i E najvažniji su za zdrave nokte, pa osigurajte da vam prehrana pokriva cijeli spektar namirnica koje ih sadrže. Minerali poput kalcija, joda, željeza i magnezija također su neophodni.

 

Bijele mrlje

Bijele mrlje, poput oblačića u noktu obično su posljedica ozljeda ili trauma i obično nisu zdravstveni problemi. Ovo stanje uzrokuju mali zračni mjehurići koji su se zaglavili između slojeva tkiva nokta.

Ako se nokti tako oštete, stvaraju se male bijele mrljice ili crtice. Smatra se da ove mrljice na noktima, poznate i kao leukonihija, nisu razlog za zabrinutost jer obično izrastu zajedno s noktom, iako to može potrajati i do četiri mjeseca.

Mekani nokti

Mekani nokti koji se lako savijaju, listaju se ili pucaju mogu biti uzrokovani izlaganjem određenim kemikalijama ili nezdravim načinom života. Tracey Winder ističe da je najčešći uzrok mekih noktiju produljena upotreba deterdženata ili otapala, te neki prehrambeni nedostatak, npr. nedostatak minerala silicija, piše Slobodna Dalmacija.

 Koje jednostavne korake možete poduzeti?– Nosite zaštitne rukavice za mokre poslove, poput pranja posuđa

– Izbjegavajte oštre kemikalije poput jakih sapuna i deterdženata i izbjegavajte ili ograničite rukovanje kemikalijama poput boja za kosu

– Pažljivo upotrebljavajte lak za nokte

– Ne čistite pod noktima prečesto ili previše agresivno. Kada si priuštite kućnu manikuru, ne gurajte natrag kutikule.

– Ako koristite umjetne nokte, držite se uputa proizvođača.

– Vlažite ruke često, posebno nakon pranja. Ne zaboravite utrljati hidratantnu kremu na nokte i zanoktice.

– Liječite sve znakove ekcema na rukama odmah.

– Ne pušite. Ne šteti samo plućima.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.