Jeste li spremni dati osobne podatke da vidite oglase koji su vam važni?

Otkako je prije gotovo godinu dana Apple predstavio značajku u svom operativnom sustavu iOS 14.5 koja korisnicima omogućuje da daju ili uskrate privolu oglašivačima za praćenje njihovih aktivnosti, oglašivači su sa strahom promatrali ponašanje korisnika.

Bojali su se da bi velik broj korisnika mogao uskratiti privolu, što bi im uvelike otežalo plasiranje personaliziranih oglasa.

No, nedavno objavljeno istraživanje tvrtke Adjust o trendovima u korištenju mobilnih aplikacija, pokazalo je kako korisnici mijenjaju svoje mišljenje i navike.

Prema podacima objavljenima u njihovom istraživanju, u svibnju 2021. neposredno nakon predstavljanja ove značajke, broj korisnika koji su dali privolu za praćenje kretao se oko 16 posto na globalnoj razini.

Godinu dana kasnije, taj se broj popeo na 25 posto. Iz Adjusta ističu kako oko 30 posto korisnika videoigara omogućuje developerima da prikupljaju podatke ne bi li im prikazivali prilagođene oglase.

Za neke popularne igre, ta se brojka penje na nevjerojatnih 75 posto. Kako ističu, stopa pristanka razlikuje se od aplikacije do aplikacije, no pokazuje trend prema kojem su korisnici spremi dati podatke o svojim navikama ne bi li dobili oglase koji su im relevantni, javlja Zimo.

Očekujemo da ćemo nastaviti bilježiti uzlazni trend jer će sve više korisnika prepoznati vrijednost davanja privole i primanja personaliziranih oglasa – nešto što je gaming industrija uspješno prepoznala, ističu iz Adjusta.

Prema svemu sudeći, Apple će nastaviti s korištenjem ove značajke pod izlikom čuvanja privatnosti svojih korisnika. To što korisnici svojevoljno odustaju od privatnosti ne bi li dobili bolje i preciznije oglase (ili dodatne mogućnosti u aplikacijama), manje je bitno.

Korisnici Androida trebali bi slične značajke dobiti u novoj verziji ovog Googleovog operativnog sustava, no nije poznato točno kad.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i oni prihvatiti praćenje u zamjenu za preciznije oglase ili će im njihova privatnost biti važnija.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.