Jeste li odgovorni prema svom zdravlju tijekom ljeta?

Naše krajeve početkom ovog tjedna pogodit će novi toplotni val, a predviđene temperature će dosezati i preko 40°C, što iziskuje posebnu pažnju i brigu za zdravlje svakog organizma, kažu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Opasnost toplotnih valova

Vrijeme je ljetnih odmora, a srpanj i kolovoz većina koristi za odlazak u prirodu, pored rijeka, jezera ili na morsku obalu.

Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vrućine, bez obzira boravite li u gradu, pored jezera ili na moru, ovo godišnje doba zahtjeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti.

To se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare, kronične bolesnike, sportaše i radnike na otvorenom.

Negativni uticaji toplote na zdravlje su predvidivi i uglavnom se mogu spriječiti. Postoje smjernice za širu javnost i zdravstvene stručnjake o suočavanju s ekstremnim vrućinama.

Stručnjaci INZ napominju da brzi porast toplinske energije ugrožava sposobnost tijela da regulira temperaturu i može rezultirati nizom zdravstvenih stanja, uključujući toplotne grčeve, toplotnu iscrpljenost, toplotni udar i hipertermiju.

Produženi periodi visokih dnevnih i noćnih temperatura stvaraju kumulativni fiziološki stres na ljudsko tijelo, što pogoršava glavne uzroke smrti, uključujući respiratorne i kardiovaskularne bolesti, dijabetes i bubrežne bolesti. Toplotni valovi često izazivaju izvanredne situacije i rezultiraju gubitkom radne sposobnosti, produktivnosti, zdravstvenim problemima, pa i smrću.

Da bi sebe i druge zaštitili od topline neophodno je osigurati da vaš životni prostor bude rashlađen, preporučeno u večernjim satima, a nakon provjetravanja onemogućiti direktan utjecaj sunca pogotovo u tijeku dana od 10:00 do 17:00 sati.

Kad god možete, izbjegavajte izlazak iz rashlađenog doma, a pogotovo fizičke aktivnosti tijekom najtoplijeg dijela dana, nipošto niti u bilo kojim okolnostima ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranim vozilima, te obavezno održavajte tijelo hidratiziranim.

Neophodno je, ukoliko prakticirate sunčanje, sunčati se postepeno (prvi dan 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama u periodu od 10:00 do 17:00 sati, oblačiti laganu, široku odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave šeširima te nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitnim slojem.

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša). Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju.

Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojačano znoje (rad na otvorenom, sportaši…) i uz to su sklone nižem krvnom tlaku, savjetuje se veća količina obične ili mineralne negazirane vode s obzirom na to da znojem pojačano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.).

Opasnosti koje donosi boravak u prirodi

Ako niste sigurni da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, te se obavezno nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte, napominju stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje te, u krajnjem slučaju, i karcinom kože, melanom.

Također, prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom (50), koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja, kažu iz Instituta.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom.

Mjesto uboda važno je održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Jako je važno pokušati se suzdržati od češanja kože jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem.

U slučaju da se pojavi otok, stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokar ručnik ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako biste ga smanjili. U slučaju razvoja infekcije ili neke neobične kožne promjene na mjestu uboda, pojave povraćanja ili poteškoće s disanjem potrebno je javiti se liječniku.

Tijekom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti na pravilno čuvanje i skladištenje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature, nepravilno čuvanje namirnica skraćuje rok trajanja te bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica.

Posebnu pažnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog podrijetla kao što su: meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, adekvatne termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom možemo spriječiti i čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom suđa i pribora za rad sa hranom (naročito daske za rezanje mesa).

Na kraju, stručnjaci napominju da, pridržavajući se navedenih preporuka, iskoristite sve prednosti ljeta i uživajte u njemu bez posljedica na zdravlje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.