Jeste li ikad razmišljali o tome kako izvanzemaljci vide Zemlju?

Astronomi već stoljećima istražuju svemir i pitanju se postoji li života i izvan Zemlje.

Proučavaju noćno nebo, zvijezde, planete, bilježe njihovo kretanje i sanjaju o tome da jednog dana otkriju život na udaljenom planetu.

No, jeste ikad razmišljali o tome, kako izgleda istraživanje svemira iz pozicije izvanzemaljca?

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Cornell pokušao se postaviti u poziciju izvanzemaljaca i zamisliti kako bi Zemlja izgledala očima izvanzemaljskog astronoma.

Upotrijebili su gotovo 10 tisuća fotografija Zemlje koje je snimio NASA-in satelit Deep Space Climate Observatory te pomoću njih simulirali što bi izvanzemaljski astronomi mogli vidjeti ako s udaljenosti od nekoliko svjetlosnih godina gledaju u smjeru Zemlje.

Svemir

Kako bi simulirali izvanzemaljsko promatranje, fotografije su pretvorili u očitanja valnih dužina i sa svake fotografije odabrali 10 točaka koje tijekom vremena proizvode 10 svjetlosnih krivulja te tako predstavljaju ono što bi udaljeni promatrač mogao vidjeti ako sustavno promatra zemlju.

Zemlja očima izvanzemaljaca

Rezultat je šareni oval koji podsjeća na nekakav ukras u disko klubu, a ne na planet na kojem živimo. Kako su znanstvenici pojasnili, crne linije na dobivenoj slici odgovaraju obalama kontinenata pa je tako moguće identificirati Afriku, Aziju i Ameike, ali ne i vidjeti koliko je Zemlja plava ili zelena.

Iako ne možemo znati vide li izvanzemaljci zaista Zemlju tako, rezultat rada ovih znanstvenika, koji će biti objavljen u The Astrophysical Journal Letters, mogao bi pomoći budućim astronomima u proučavanju udaljenih planeta i identificiranju oceana i ledenjaka i s udaljenosti od nekoliko svjetlosnih godina.

Rezultat rada znanstvenika biti će objavljen u “The Astrophysical Journal Letters”

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

 • Ne postoje nikakvi vanzemaljci niti su ikad postojali.Možete ih vidjeti samo u svojoj mašti ili u paničnom strahu kojeg ste sami uzrok.Nema vanzemaljaca jer ih Bog nije stvorio.Lijepo piše u Bibliji na početku u Postanju;STVORI BOG ČOVJEKA NA SVOJU SLIKU! I DADE MU RAZUM, ČISTO SRCE I DUŠU KAKVU NEMA NIJEDNO DRUGO STVORENJE!
  To, zašto je čovjek kasnije sagriješio i pao zbog svojih slabosti uzrokovanih đavolskom lukavštinom i zavođenjem, to je opet posve druga priča koja nema veze s ovom temom kako vanzemaljci vide planet Zemlju!
  Ne vide nikako jer ne postoje a ono što ne postoji ne može ništa ni vidjeti , jer ne postoji , ha ,ha , ha, malo izgleda filozofski ali nije daleko od istine..
  Postoji samo Božja strana i ona druga đavolska , neprijateljski ustrojena prema Bogu i prema kruni njegova stvaranja -čovjeku..
  To je srž cijelog Svemira.Bog je stvorio sve vidljivo i nevidljivo i sva stvorena bića Mu se klanjaju osim Sotone i njegovih otpadnika, rugoba i prijezira cijelog Univerzuma koji se klanja jedinompravom Bogu i Njegovom blagoslovljenom Sinu našem Gospodinu i Kralju Isusu Kristu.

 • ZAŠTO NEBI POSTOJALI TISUĆE SVIJETOVA U SVEMIRU? POJDI MO OD TEZE, DA JE ZEMLJA U ODNOSU NA GALAKSINU SVEMIRSKU MANJA OD,, MAKOVA ZRNA,
  DALJINE NAS RAZDVAJAJU. ZSSZO BI BIO ŽIVOT SAMO OVDIJE GLUPOST?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.