Jesenja sadnja luka – Jabuka.tv

Jesenja sadnja luka

Luk jedna je od povrtnih kultura koja se može saditi u jesen, a za berbu dospijeva u proljeće kao mladi luk, odnosno u ljeto kao glavice koje se ne mogu čuvati dulji period, kao luk iz proljetnog uzgoja. Te glavice se uglavnom koriste tijekom ljeta i jeseni, a luk iz proljetnog uzgoja se koristi tijekom zime.

Za uzgoj luka u jesenskoj sadnji treba izabrati duboka, dobro propusna tla laganijeg mehaničkog sastava koja su bogata organskim tvarima. Teška, za vodu slabo propusna tla nepovoljna su jer tijekom zime zbog slabe dreniranosti na njima može duže ili kraće vrijeme stajati voda i uništiti usjev.

Luk je osjetljiv na kiselost tla. Preporuča se tlo blago kisele do neutralne reakcije pH vrijednosti 6 – 7. Kako bi se smanjila kiselost tla, gredice luka se često puta posipaju pepelom (lugom). Luk se obvezno uzgaja u plodoredu i uglavnom dolazi iza kultura koje su gnojene stajnjakom ili organskim peletiranim gnojivima kao što su kupus, rajčica, krastavci i paprika. Na istoj površini luk se ne bi trebalo uzgajati barem tri godine.

BIOHUMUS je prirodno organsko gnojivo dopušteno u ekološkoj poljoprivredi. Sastoji se od mješavine goveđeg i konjskog gnoja te sušenog vinskog tropa, bogatog kalijem, koji ostaje nakon prerade grožđa.

BIOHUMUS je prirodno organsko gnojivo dopušteno u ekološkoj poljoprivredi. Sastoji se od mješavine goveđeg i konjskog gnoja te sušenog vinskog tropa, bogatog kalijem, koji ostaje nakon prerade grožđa.

Osnovna obrada tla za jesensku sadnju luka treba se obaviti odmah nakon skidanja predkultura. Ako je tlo siromašno sa hranjivima prilikom obrade u tlo se dodaje organsko gnojivo. Za to se najčešće koriste peletirana organska gnojiva (Biorex, Frutorto i dr.).

 

Dva tjedna niskih cijena

Dva tjedna niskih cijena

Optimalno vrijeme jesenje sadnje luka je druga polovina rujna i listopad, ovisno o području uzgoja. Sadnjom u ovom periodu do ulaska u zimu biljke će se uspjeti dobro ukorijeniti i pripremiti za prezimljenje. Preranom sadnjom biljke mogu u zimu ući prerazvijene čime im se smanjuje sposobnost prezimljenja, a kod kasne sadnje biljke se slabo ukorijene pa ih zimske golomrazice puno lakše oštećuju.

Na pripremljene gredice lučice luka se sade u redove razmaka 25 – 30 cm. Razmak posađenih lučica u redu treba biti 8 – 10 cm. Sade se po veličini ujednačene lučice promjera 1.5 – 2 cm. Za proizvodnju se koriste neproklijale lučice, a sadnja se obavlja na dubinu 3 – 4 cm. Jednim kilogramom srednje krupnih lučica moguće je zasaditi površinu 12 – 15 m2.

Najčešći sortiment na našem području

Od sorti luka žute boje ovojnih listova jesenskom sadnjom iz lučica se najviše uzgaja sorta Holandski žuti i hibrid Centurion, od crvenog luka sorta Ptujski crveni, a od bijelog luka Majski srebrenjak.

Holandski žuti je sorta luka plosnatih glavica žuto smeđih vanjskih ovojnih listova. Glavice su dosta čvrste s dobro zatvorenim vrhom. Relativno su krupne s prosječnom težinom 80 – 90 grama. Unutrašnjost glavice je bijela i umjerene je ljutine.

Stuttgarter je sorta za ranu proizvodnju. Sjeme klija od 18 do 24 dana. Glavice su krupne, prosječne težine 90 grama. Odlikuje se čvrstom plosnatom glavicom slamnato žute boje. Unutrašnjost glavice je bijele boje, umjerene ljutine. Sorta koja dobro podnosi skladištenje.

Luk u Agrocentaru SJEMENARNE

Luk u Agrocentaru SJEMENARNE

Centurion F1 je srednje rani hibrid okruglasto plosnatih lukovica žutosmeđih ovojnih listova dobre čvrstoće. Unutrašnjost lukovice je žućkastobijela, a okus je blago ljut. Sadržaj suhe tvari je oko 12%. Dobre je skladišne sposobnosti.

Ptujski crveni je sorta koja predstavlja crvenu varijantu srebrenjaka. Glavice imaju crvenu boju slatkastog okusa. Odlikuje se čvrstom plosnatom glavicom. Namijenjen je za potrošnju u svježem stanju.

Majski srebrenjak je rana sorta okruglasto plosnatih glavica prosječne težine oko 50 g. Glavice su obavijene bijelim ovojnim listovima. Unutrašnjost glavice je bijele boje, a okus je slatkast. Namijenjen je prvenstveno za ranu proljetnu potrošnju u svježem stanju.

Izborak – Lučice krupnije u odnosu na druge sorte. Uzgoj za korištenje formi pera ili mladog luka. Sadnja je od početka do kraja jeseni ili krajem zime do početka proljeća.

Sorte holandski žuti, centurion, majski srebrenjak, ptujski crveni i izborak potražite u Vama najbližem agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)