Jesen – idealno vrijeme za zasnivanje travnjaka

Travnjaci predstavljaju važan dekorativni element u uređenju svakog vrta. Ne samo da prostor oko kuće čine ljepšim i ugodnijim, nego i u nama stvaraju osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Jesenska sjetva travnih vrsta ima znatnih prednosti nad proljetnom. Travne vrste imaju dovoljno vremena da razvije bus u periodu jeseni, a minimalna je opasnost od korova, te idućeg ljeta travnjak ima znatno bolji porast u odnosu na onaj sijan u proljetnom roku.

Jesensku sjetvu je potrebno obaviti tako da mladi travnjak ima minimalno 40-50 dana za razvoj nakon nicanja, a prije zime, kako bi se stvorile rezerve hrane potrebne biljkama tijekom zimskog perioda. Idealno vrijeme za jesensku sjetvu trava, odnosno zasnivanje travnjaka, na području Hercegovine, je od sredine rujna do sredine listopada.

Prije sjetve potrebno je pripremiti tlo, tj. dobro ga prekopati, a zatim pognojiti organskim gnojivom Biorex ili Frutorto. Izbjegavajte primjenu domaćeg stajskog gnoja koje je obično puno sjemena korova sa kojima kasnije imate velikih problema.
Nakon gnojidbe, tlo usitniti do fine mrvičaste strukture i dobro poravnati. Tako pripremljenu površinu potrebno je ostaviti nekoliko dana da se tlo malo slegne.

Zatim odabiremo odgovarajuću mješavinu parkovskih trava, koja prvenstveno ovisi o položaju travnjaka (da li će travnjak biti u sjeni, odnosno djelomično ili potpuno osunčan). Izbor travne mješavine također ovisi i o namjeni travnjaka (da li će se po travnjaku hodati, igrati ili će se samo kositi).

Poboljšanje kvalitete tla te ubrzavanje nicanja sjemena postiže se dodavanjem odgovarajućeg supstrata za travnjake. Sjetvena norma je 20-40 gr sjemena trave na 1 m2 tla, ovisno o travnoj mješavini. Nakon sjetve, sjeme je potrebno laganim grabljanjem pokriti sa oko 1-2 cm tla ili supstrata.

Sljedeća radnja je valjanje i zbijanje tla, a nakon valjanja je potrebno obaviti zalijevanje tla laganim kišenjem. Svako, dalje zalijevanje ovisi o količini padalina te ako one izostaju potrebno je navodnjavanje. Adekvatna vlažnost tla posebno je bitna u momentu nicanja trava , tako da u tom periodu tlo mora biti uvijek vlažno.

Puno više informacija o zasnivanju travnjaka, izboru travnih smjesa doznajte od naših agronoma na tel 039700 000.

(www.jabuka.tv)