Jerko Ivanković Lijanović tužio BiH za naknadu od 40.000 KM

Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, vještakinja neuropsihijatrica je kazala da su duševna patnja i strah kod Jerka Ivankovića Lijanovića bili najintenzivniji za vrijeme boravka u pritvoru, ali i kasnije kada mu je izrečena prvostepena presuda na 12 godina.

Za naknadu štete Ivanković Lijanović traži 40.000 konvertibilnih maraka (KM), javlja BIRN.

Vještakinja medicinske struke Gordana Lastrić je rekla da je činjenica da su duševna patnja i strah bili najintenzivniji u razdoblju od 44 dana kada je Jerko Ivanković Lijanović bio u pritvoru, ali i da postoji još jedan događaj koji je izazvao jaku stresnu situaciju, a to je kada mu je izrečena prvostupanjska kazna zatvora.

On je godinu dana živio u uvjerenju da će ići na odsluženje kazne. Tako da sam strah, duševnu patnju jakog intenziteta, procijenila tokom pritvora i nakon njega kao izuzetno stresan događaj (…) Analizirala sam petogodišnji period jer smatram da, s obzirom na uzročno-posljedičnu povezanost, neizvjesnost za sudbinu obitelji ne prestaje trenutkom puštanja na slobodu, već traje pet godina – sve dok nije donesena presuda u studenom 2019. godine, navela je vještakinja u svom nalazu i mišljenju.

U listopadu 2018., Sud BiH je prvostupanjskom presudom osudio Ivankovića Lijanovića na 12 godina zatvora zbog organiziranog kriminala i pranja novca, te novčanu kaznu u iznosu 50.000 KM. Nakon žalbi na presudu, Apelacijsko odjeljenje Suda BiH je u studenom 2019. godine donijelo oslobađajuću presudu za Ivankovića Lijanovića.

Magdalena Papić iz Pravobraniteljstva BiH je osporila nalaz, kazavši da osnov za naknadu štete može biti samo razdoblje trajanja pritvora, ali ne i vrijeme u kojem su trajale mjere zabrane, a posebno ne razdoblje nakon ukidanja tih mjera. Esad Fejzagić, punomoćnik Ivankovića Lijanovića, rekao je da ostaje u cijelosti kod postavljenog tužbenog zahtjeva iz lipnja 2020. godine, u visini od 40.000 KM.

Papić je osporila visinu tužbenog zahtjeva smatrajući da je naknada na ime nematerijalne štete previsoko postavljena. Kako je napomenula, materijalna šteta nije ničim dokazana s obzirom da tužitelj nije predlagao vještačenje po vještaku ekonomske struke. Fejzagić je odgovorio da vještačenje nije predlagao jer “smatra da bi bila uvreda za Sud da predloži vještaka financijske struke koji bi trebao izračunati iznos od 2.000 KM, kolika je mjesečna naknada za predsjednika Nadzornog odbora za 15 mjeseci trajanja mjera zabrane”.

Iznoseći završnu riječ, Fejzagić je naveo da su u cijelosti dokazani svi navodi iz tužbe, kao i pravna osnova, te je predložio da Sud donese presudu kojom se u potpunosti usvaja tužbeni zahtjev. Papić iz Pravobraniteljstva u završnoj riječi je istaknula da nije dokazano da je uhićenje dovelo do ozbiljnih duševnih patnji, kao niti da je to ostavilo dugotrajne ili trajne posljedice po zdravlje tužitelja. Ona je predložila da Sud u cijelosti odbije tužbeni zahtjev kao neutemeljen.

Sud BiH će presudu donijeti u zakonom propisanom roku, te će biti dostavljena strankama.

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • Vrati se Jere, narod te zove ,
  Vrati se Jere Lijanoviću… Ovi hoće da dijele BiH, a dok si bio ministar poljoprivede, ko god je imao sliku od koze u kući, dobio je poticaj, a danas neka seljačine na tvojoj poziciji samo nagradjuje one koji se bave sijenom… Poticaj dobijaju oni koji grabe i kupe…

 • Kome je Jere davao poticaje ti isti i sada dobijaju poticaje. Samo prešli u … stranku. Oni takve vole i njeguju. Samo je UM veliki tako sto je sadašnje HDZ-ovce kupio za 100km , a ovi dali cifru da ih sebi prevedu. Jere kralj.

 • Strah?
  Ti bi trebao platiti svakom građaninu SBrijega odstetu od 1000 KM zato sto su te morali trpiti i sresti te za volanom tvojih lopovskih mercedesa.Lopovski,jer si ih uzeo od doprinosa koje nisi platio.tim ljudima.SMRADE JEDAN.

 • Koju si ti konju nanio dusevnu bol radnicima bez osiguranja bez placa.fujj dabogda trunio u zatvoru jos 30 godina..sve se vraca sve se placa..

 • e sada ga linčujete a kada ste mu davali glas za kobasice onda vam je valja vi ste krivi nije on i isti ste kao on prodali se za smrdljive kobasice i vi ste koji ste ga podržavali krivi kao on

 • Ma, dajte ljudi Boziji?Tko je ovdje lud?A gluho bilo?Triba uvest i za isplatu dusevnih boli dok cekamo rezultate testiranja na koronu!

 • prokleto ukleto kako te nije stid braca ti odaju po trnu ko posljedlje dzukele nide prijatelja koga ste god zajebli proklet ce vas tuda suza sigurni budite kolko ste na jadnim radnicim pokrali -ostavili ih na ulici

 • Covjek bez duse nemoze imati dusevnu bol, da je imao dusu nebi ostavio mnoge obitelji bez zaradjenih placa, a danas, kada se radi o njemu (EGO) odjednom poznaje tu dijagnozu! Lezi i suti bit ce bolje svima…

 • nemaju oni nista tj–osnovno,u zivotu obraz-krepavat ce ko psi do kraja zivota dzaba auti kuce more vikendice vidis da se obitelj raspada ko kula od karate

 • Oprosti Jerko, mislio sam da ste vi najgori “gazda” i najgori političar, pa sam prešao kod drugog vlasnika koji je blizak HDZu, onda sam shvatio da od lošeg uvjek ima gore

 • Jere ima sliku jedne velike farme. Krave koze ovce konji magarad . Kako i koliko mogu dobiti poticaja za ovih oko pesto grla.???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.