Jednostavna namirnica mogla bi smanjiti rizik od demencije

Jedenje jagoda štiti mozak od demencije smanjujući upale, tvrde stručnjaci.

Istraživači su otkrili da stariji od 65 godina koji redovito jedu jagode imaju manje abnormalnih tau proteina u mozgu. Tau proteini pomažu u prijenosu hranjivih tvari iz jednog dijela mozga u drugi. Abnormalni ili deformirani tau proteini ne mogu pravilno obavljati svoj posao i smatra se da su pokretači demencije.

Tim sa Sveučilišta Rush u Chicagu sugerirao je da bi jagode mogle imati zaštitni učinak jer sadrže visoke razine pelargonidina, spoja koji daje jagodama crvenu boju i može pomoći u smanjenju upale. No isto tako, priznali su da se radilo o promatračkoj studiji malog uzorka pa je bilo teško utvrditi jesu li same jagode potaknule poboljšanje zdravlja mozga.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease. U sklopu iste, proučavani su mozgovi 575 preminulih sudionika, od kojih nitko nije imao demenciju. Sudionici su u prosjeku imali 91 godinu, a dnevnike prehrane vodili su dva desetljeća prije smrti. Istodobno su testirane i njihove kognitivne sposobnosti.

Rezultati obdukcije pokazali su da je među skupinom koja je jela najviše jagoda pronađena najmanja količina tau proteina.

Iako bi pelargonidin trebalo dodatno ispitati zbog njegove uloge u održavanju zdravlja mozga kod starijih osoba, ovo sugerira jednostavnu promjenu koju svatko može napraviti u svojoj prehrani, izjavio je autor studije, profesor Puja Agarwal.

U međuvremenu, studija objavljena prošli mjesec otkrila je da su redovita tjelovježba i svakodnevne navike, poput obavljanja kućanskih poslova i posjećivanja obitelji i prijatelja, dobri načini za smanjenje rizika od demencije, prenosi Index.

Demencija je opći izraz koji se koristi za opisivanje pogoršanja mentalnih sposobnosti osobe koje je dovoljno ozbiljno da ometa njihov svakodnevni život. Neki rani znakovi upozorenja na demenciju uključuju: usporenost misli, poteškoće s planiranjem, probleme s govorom, probleme s pažnjom i koncentracijom, promjene raspoloženja ili ponašanja.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.