Jedno pivo na dan čuvat će zdravlje vašeg srca

Pijenje jednog piva (3 dl) na dan za žene i do dva (6 dl) za muškarce povoljno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, zaključak je najnovijeg istraživanja temeljenog na 150 studija čiju su radnu skupinu predvodili stručnjaci s talijanskog Mediteranskog instituta za neurologiju.

Te brojne studije posljednjih desetaka godina pokazale su da pijenje piva pruža ne samo veću zaštitu kardiovaskularnog sustava u usporedbi sa žestokim alkoholnim pićima nego i smanjuje stopu smrtnosti.

Pored toga, pivopije imaju 31 posto manji rizik od srčanih oboljenja, infarkta te moždanog udara, otkrili su talijanski znanstvenici. To blagotovorno djelovanje piva pripisuju brojnim molekulama u pivu, osobito polifenolima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Pivo, osobito tamno, izvor je topivih vlakana, zbog ječma od kojeg se proizvodi. Vlakna pomažu sniziti razinu lošega kolesterola u krvi, a podižu razinu dobroga kolesterola, razrjeđuju krv te tako smanjuju rizik od srčanog udara. Žene koje popiju jedno pivo na dan imaju 42 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od žena koje ga nisu pile. Dodatne prednosti su hmelj i slad, koji su dobri antioksidansi. A muškarci koji svakodnevno piju pivo izdržljiviji su fizičkim aktivnostima.

Više od 90 posto piva je voda, pa se ono može smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. Pola litre sadrži približno 10 grama alkohola, pa iako alkohol doprinosi dehidraciji, nakon što se iz tijela izluči oko 80 ml tekućine, i dalje ostaje više od 4 dl, koji hidriraju tijelo. Žestoka pića nemaju takvu računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine, a ne hidriraju, kaže Vranešić Bender.

Pivo je drugo najpopularnije piće na svijetu, nakon čaja, a prosječni Hrvat godišnje popije 80 litara. No sve navedene pozitivne karakteristike piva manifestiraju se samo kad se pije umjereno, muškarci 3–6 dl a žene 3 dl piva na dan.

(24sata.hr)

Komentiraj: