Jedna žličica meda dnevno i profitirat će vaše zdravlje | Jabuka.tv

Jedna žličica meda dnevno i profitirat će vaše zdravlje

Uz med ćete ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i riješiti se stresa. Ako ga koristite baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazat će vam šta sve može učiniti za vaše tijelo.

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom svijeta. U njemu se nalaze razni proteini, hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tijekom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije, prenosi Avaz.

Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida koji ublažavaju neravnotežu radikala, toksina i antioksidanta, a koja vodi oštećenju tkiva.

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih žila. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Među najstarije, a isprobane metode koje uspavljuju je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko žličica meda uzrokuje otpuštanje inzulina koji u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja.

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i razinu stresa s kojim se svakodnevno susrećete jer će omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Visok razin kolesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava povišenje glukoze u krvi te smanjuje ukupna razina kolesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Antioksidanti u medu povezuju se s smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Antibakterijska svojstva meda štite naše tijelo čak i od escherichije coli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sustavu. Ako medom zamijenimo šećer, spriječavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru.

Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja. Uostalom, ako ste to već isprobali i djeluje, znanost vam to ni ne treba potvrditi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: