Jedna pojava mogla bi biti opasna prijetnja opstanku ljudi

Kao da klimatske promjene, vojni sukobi, različite bolesti i pandemije nisu dovoljni, znanstvenici su otkrili još jednu pojavu koja bi mogla ugroziti opstanak ljudi u budućnosti.

Analiza objavljena u časopisu Human Reproduction Update u obzir je uzela više od 250 studija provedenih diljem svijeta koje su se bavile ljudskim reproduktivnim zdravljem. Točnije, fokusirale su se na broj spermija u posljednjih 50 godina kod muškaraca diljem svijeta. I rezultati nisu ohrabrujući.

Promatrajući podatke prikupljene od 1973. do 2018. godine, znanstvenici su utvrdili da je broj spermija u prosjeku padao za oko 1,2 posto godišnje do 2000. godine. Nakon toga situacija je postala još gora. Stupanj opadanja broja spermija povećao se i on sad iznosi oko 2,6 posto godišnje.

Iako se to možda ne čini puno, znanstvenici upozoravaju kako to ukazuje na sve veći problem plodnosti u populaciji, ali može biti i pokazatelj zdravstvenih problema među muškarcima. Naime, nedavna istraživanja pokazala su da su poremećaji u razvoju reproduktivnih organa tijekom fetalne faze povezani s doživotnim oštećenjem plodnosti i drugim markerima reproduktivne disfunkcije.

Tijekom 2021. u BiH uvezeno antidepresiva u vrijednosti od 22 milijuna KM

Prema znanstvenicima, podaci kao takvi nisu alarmantni za pojedince, ali mogli bi biti zvono za uzbunu za političare.

Naša su otkrića poput kanarinca u rudniku ugljena. Imamo ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovječanstva, istaknuo je prof. Hagi Levine sa Sveučilišta u Jeruzalemu, prenosi Zimo.hr.

Pozvao je na globalnu akciju za promicanje zdravijeg okoliša za sve vrste i smanjenje izloženosti i ponašanja koja prijete reproduktivnom zdravlju.

Jedan od najčešće konzumiranih lijekova ima zabrinjavajući učinak

Prof. Shannom Swan s Medicinskog fakulteta Icahn, koja je s Levineom i 53 znanstvenika diljem svijeta radila na ovoj analizi, naglasila je da nizak broj spermija ne utječe samo na plodnost muškaraca, već ima ozbiljne posljedice za zdravlje muškaraca općenito te je povezan s drugim nepovoljnim trendovima, koji se zajedno nazivaju sindromom disgeneze testisa.

Zabrinjavajući pad koncentracije sperme kod muškaraca i ukupnog broja spermija za više od 1 % svake godine, kako je navedeno u našem radu, u skladu je s nepovoljnim trendovima u zdravstvenim ishodima drugih muškaraca, kao što su rak testisa, hormonski poremećaj i genitalne urođene mane, kao i pogoršanje reproduktivnog zdravlja žena. Ovo se očito ne može nastaviti nekontrolirano, upozorila je Swan, prenio je Zimo.hr.

Ovo piće ubrzava starenje kože

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • to znaci da bi se nekad u buducnosti moglo seksat a da se nemoras bojat da ce prileznica zacet , mislim na sex bez zastite ili ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.