Jedna i pol prosječna plaća u BiH potrebna je mjesečno za novorođenče

Rađanje djeteta u Bosni i Hercegovini odavno je postala jedna od najozbiljnijih životnih investicija.

Da bi sve bilo spremno za bebin dolazak na svijet, osim krova nad glavom, potrebno je imati krevetac s madracem i posteljinom, kadicu za kupanje, ručnike, pelene, benkice, kapice, rukavice, čarapice… Neizostavne su kreme, masti, puderi, vlažne maramice, štapići za uši, baby-sapuni, flašice, cucle…

Sve to, naravno, mnogo košta. Lela Kauković (24) iz Fojnice po zanimanju je fizioterapeut i prvi put očekuje prinovu te kupuje stvari za bebu koja bi se trebala roditi krajem mjeseca. Na pitanje koliko košta rođenje djeteta, odgovara: “Mnogo.”

– S obzirom na to da samo muž radi, kupili smo najosnovnije stvari. Dosta su nam pomogli njegovi i moji roditelji. Da nije bilo njih, morali bismo pozajmiti novce da kupimo sve što je potrebno. Ono što ima cijenu, obično nema pravu vrijednost, a najveće bogatstvo su upravo djeca. Ipak, svatko ima svoju nafaku – uvjerena je Lela.

Oni koji su prošli kroz “zanat” roditeljstva, ne preporučuju kupovinu preskupih stvari, jer se kratko koriste pa je novac bolje sačuvati za druge namjene, navodi Dnevni avaz.

U svakom slučaju, prema cijenama u prodavaonicama za bebe u Banja Luci i Sarajevu, više od 1.000 maraka mjesečno potrebno je za novorođenče ili jedna i pol prosječna mjesečna plaća u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja je u kolovozu iznosila oko 800 KM. Samo za dječja kolica “tri u jedan” potrebno je izdvojiti najmanje 1.000 KM, krevetac košta od 150 do 500 KM, a za odjeću za bebe treba dvjestotinjak maraka…

Dr. Abdulah Granić, ginekolog iz Zenice, ističe da su, pored samohranih majki, ugrožene i žene koje nemaju zdravstveno osiguranje. Prema njegovim riječima, sam porod, bez bolničkog ležanja, košta 200 maraka.

– Carski rez žena, posebno onih koje dolaze u bolnicu iz druge županije, s ležanjem u bolnici dva dana i ishranom košta 1.400 KM. No, one žene koje su osigurane, ne plaćaju ništa, počevši od redovnih ginekoloških pregleda za vrijeme trudnoće do poroda – kaže Granić.

Pored svih izdataka, mnoge majke uskraćene su i za pravo na dječji doplatak. Tako u Bosni i Hercegovini djeca “različito vrijede” ovisno o tome gdje žive. Negdje ne vrijede ni marku, a negdje doplatak iznosi od 70 do 80 KM.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.