Jedite ih svaki dan i sačuvat ćete crijeva od tumora

Na temelju svoje probavljivosti, škrob se dijeli na probavljivi i rezistentni škrob. Rezistentni škrob se ne probavlja u tankom crijevu, nego nerazgrađen prolazi u debelo, u kojem podliježe fermentaciji. Upravo rezistentni škrob treba biti sastavni dio prehrane.

Rezistentni škrob ne razgrađuje se u tankom crijevu, nego nepromijenjen dolazi do debelog, gdje smanjuje pH te pridonosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice crijeva pridonoseći zdravlju gastrointestinalnog sustava.

U časopisu Current Opinion in Gastroenterology naveden je pregled istraživanja proveden na University of Colorado Cancer Centeru, koji ukazuje da rezistentni škrob pridonosi uništavanju tumorskih stanica te smanjenju upala koje u konačnici mogu dovesti do karcinoma.

Rezistentni škrob ima funkciju sirovog vlakna pa može bubriti.

Nalazi se u leguminozama (mahunama, grahu…), kruhu i pahuljicama od cjelovitih žitarica, zelenim bananama, integralnoj tjestenini i riži. Unatoč tome što su sva promatrana istraživanja provedena na miševima, rezultati ukazuju na to da rezistentni škrob ima dobra antikarcinogena svojstva zbog kojih bi trebao biti sastavni dio svakodnevne prehrane.

Osim toga, rezistentni škrob se pokazao kao potencijalno sredstvo u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te prehrani bolesnika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.