Jedinstveni vodopad nakon kiša “eksplodirao” ponad Mostara – Jabuka.tv

Jedinstveni vodopad nakon kiša “eksplodirao” ponad Mostara

Nakon duljega sušnog razdoblja veći dio Hercegovine proteklih je dana zahvatilo nevrijeme praćeno obilnim oborinama koje su uzrokovale pojavljivanje, mnogi tvrde, najvećeg vodopada u BiH i regiji.

Tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u mjestu Drežnica, koje obiluje netaknutom prirodom, pojavio se Veliki Movran, vodopad koji je visok 584 metra i moguće ga je vidjeti samo nakon obilnih kiša. Njegova polazna točka nalazi se na 1.383 metra, a završna na 799 metara i samo rijetki ga mogu vidjeti kako se obara niz veliku stijenu planine Čvrsnica.

Veliki Movran specifičan je po tome što on nije vodopad stalnog karaktera, već je to, zapravo, veliki sifon u kojem se voda sakuplja cijele godine da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep ispuni, bljesnuo, odnosno eksplodirao pred očima posjetitelja, navodi Večernji list BiH.

Kako se doznaje od lokalnih mještana, pojavio se u noći na utorak kad je večernju tišinu proparao zastrašujući huk vode koja se odjednom počela obrušavati niz južnu stranu planine Čvrsnice.

Lokaciju Velikog Movrana nije teško naći, ali je puno veći rizik da ga nećete zateći.

Ako se ipak odlučite krenuti u “lov” na Movrana, najbolje vrijeme za to je razdoblje najvećih jesenskih ili proljetnih kiša, kada se uslijed izuzetne varijabilnosti vodotoka Veliki Movran pojavi i jednako tako u nekoliko sati nestane.

(Večernji list)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.