Jedemo najskuplju piletinu te plaćamo ulje skuplje nego u Beču

Prosječna plaća u BiH za travanj ove godine iznosila je 824 KM, a prema izvještaju Eurostata, za kruh i meso izdvajamo više novca nego Litva, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Albanija, Rumunjska, Poljska i Makedonija.

Mnoge od ovih zemalja imaju veću kupovnu moć, koja je u BiH na razini od 28 posto u odnosu na EU.

Prema ovom izvještaju, u kojem su uspoređivane cijene prehrambenih artikala u 37 europskih država, hrana i piće najjeftiniji su u Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj (koje su članice EU) te u Srbiji, Albaniji i Makedoniji, koja se nalazi na samom dnu.

I BiH nalazi se pri samom dnu ove liste, ali s obzirom na naše prosječne plaće, i 30. mjesto u konkurenciji 37 država je previsoko.

Znatne razlike u cijeni hrane, pića i duhanskih proizvoda nisu vidljive samo u izvještaju Eurostata.

Redakcija “Avaza” istraživala je cijene osnovnih životnih namirnica u velikim europskim gradovima te ih usporedila s cijenama u BiH.

Tako je, na primjer, cijena litra mlijeka u BiH (1.50 KM) tri puta viša nego u Varšavi, a kilogram piletine (sedam KM) građani naše zemlje plaćaju skoro najskuplje u Europi.

Kilogram mrkve u našim trgovinama dvostruko je skuplji nego u Bruxellsu, a cijena jaja (10 komada) za 40 feninga je viša nego u Rimu.

Pohvalno je, recimo, da je kilogram banana najjeftiniji u Europi (oko dvije KM), ali je zato ulje skuplje nego u Beču.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, smatra da podaci Eurostata nisu nimalo začuđujući te kaže da u BiH 70 posto građana živi na ivici siromaštva.

Sigurno je da smo na dnu europske ljestvice po životnom standardu. Jedino što bi nam moglo pomoći jeste povećanje broja zaposlenih, odnosno prihoda. Prosječne plaće u BiH su niske, tako da i one proizvode koji su jeftiniji nego u EU, građani nisu u stanju priuštiti – kazala je za sarajevski list Bulić, dodavši da se ne nada da će se BiH i njeni građani lako izvući iz ovog crnila u koje su zavijeni.

U Pokretu potrošača RS smatraju da postoje tri razloga zbog kojih su cijene mnogih prehrambenih proizvoda kod nas više nego u EU.

Kod nas se malo proizvodi, a mnogo uvozi, troškovi od proizvođača do krajnjeg kupca narastu. Osim toga, na malom tržištu velikim uvoznicima je lakše manipulirati cijenama. Produktivnost u EU je daleko veća od naše. Oni koriste suvremene tehnologije u proizvodnji, koje su daleko ispred naših, što, također, utječe na nižu cijenu proizvoda – ocijenio je Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS.

Iako podaci Eurostata ne najavljuju svjetlije dane BiH, prodavači na gradskim tržnicama su optimistični te predviđaju pad cijena voća i povrća.

Cijene u svibnju i prvoj polovini lipnja su najviše. U ovom razdoblju sve je skuplje za 20 do 40 posto, jer se radi uglavnom o voću i povrću iz uvoza. Već u srpnju na pijacama budu pretežno domaći proizvodi, koji su znatno jeftiniji“, kaže Jelenka Anđić, prodavačica na banjalučkoj tržnici.

Najskuplja hrana i bezalkoholna pića su u Norveškoj, a na samom vrhu liste najskupljih zemalja nalaze se i Švicarska i Danska. (Bljesak.info/6yka.com)

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • tko je dozvolio jeftin uvoz kineske piletine
    tko uopće kontrolira našu hranu ??? nitko-šaka jada dobila peneze za uvoz

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.