Jedanaestero poginule djece dobit će spomenik u Čitluku

Na sjednici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk usvojeno je idejno rješenje za izradu spomen obilježja za 11 školske djece, stradale 7. veljače 1951. godine.

Sjednicu Povjerenstva sazvao je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, u koga su sjednici također nazočili članovi Povjerenstva: Mate Miletić, Andrija Stojić, fra Miljenko Stojić, fra Miro Šego, Ivan Sivrić i Ivica Šarac.

Na početku sastanka Markota se zahvalio svim članovima na njihovom angažmanu vezanom za izradu idejnog rješenja spomen obilježja za 11 stradalih učenika i naglasio kako je Povjerenstvo imalo za cilj odabrati primjerenu lokaciju i najbolje idejno rješenje.

Najbolje rješenje odabrano je jednoglasno nakon interne rasprave članova Povjerenstva. Odabirom idejnog rješenja odlučeno je da spomen obilježje bude smješteno na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor. Sama lokacija u neposrednoj je blizini mjesta stradavanja, a bit će dodatno istaknuta osvjetljenjem.

Na samom kraju sjednice Markota se još jednom zahvalio svima na aktivom sudjelovanju, što dokazuje s kolikim se pijetetom pristupilo iznalaženju ovog rješenja. To dokazuje kolika je briga broćanskog puka o svojoj prošlosti, jer narod koji ne vodi brigu o svojoj prošlosti i svojim žrtvama gubi svoj identitet.

Sami spomenik za jedanaestero poginule djece pun je jake simbolike i povezan je s Brotnjom, s nacionalnim i vjerskim identitetom, pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri.

Za ovo jedanaestero djece je također predviđeno podizanje križa na memorijalnom Groblju mira na Bilima, jer se nalaze na popisu žrtava. Na Groblju mira, dan prije održavanja ovog sastanka predstavnik čitlučkog povjerenstva Mate Miletić bio je nazočan prilikom postavljanja novouplaćenih pločica za broćanske žrtve.

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Čitluk)

2 komentara

  • Raspišite javni poziv, pozovite najveca kiparska i arhitektonska imena. Svaka čast svima sto ovo rade, ali ovakav događaj treba dostojan spomenik, a ne “seosko vijece”

  • Sve je to lijepo ,spomenik se moze napraviti i treba …ali koje glavni inicijator partija HDZ..Samo se pita par imena i nitko drugi ne samo za ove vec za sve ..cisti uhljebizam ,fratri uz partiju ,to samo u nas ima
    🌷🐞💋❣️

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.