Je li u BiH moguće živjeti bez kredita?

Povećava se broj zahtjeva za kreditima u drugom tromjesečju. Potrošački krediti postaju sve dominantniji. Zaduženost bh. građana je između 10 i 11 milijardi maraka.

Inflacija. Plaća suštinski postaje sve manja. Krediti postaju potreba. To pokazuju i podaci Centralne banke BiH. Potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto je izraženija nego za stambenim kreditima. Procjena banaka je da će se takva situacija održati do kraja godine.

Podaci pokazuju da se u BiH ne može živjeti bez kredita.

Inflacija je natjerala da raspoloživ dohodak nije dovoljan i dostatan za neku širu ili komotniju potrošnju, tako da se ta potrošnja preusmjerila u puko preživljavanje, kazao je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Malo tko će pred kamerom priznati da to zaista radi. U razgovoru sa građanima saznali smo da ipak izbjegavaju kredite. To je uvijek posljednja opcija. Trude se da pametno ulože posuđen novac.

Nekretninama ne opada vrijednost. Ulaganje u nekretnine predlažu i ekonomisti. Ipak, prognoze o kretanju cijena nekretnina ne mogu se donositi.

Da se gleda samo tržište BiH građani bi mogli očekivati pad. Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su utjecali i naši građani koji ne žive u BiH, objašnjava Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Ulaganje u sve potrošačke stvari, od automobila i tako dalje, ne prave novu vrijednost. Nekretnine su uvijek dobar način da sami sebe dovodite u poziciju za prisilnu štednju, navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Ipak, više je onih koji ne mogu štedjeti ni iz želje, a kamoli prisile. Život postaje sve skuplji. Prosječna obitelj u BiH usmjerena je na ispunjavanje osnovnih životnih potreba, piše BHRT.

Više pogledajte u video prilogu BHRT.

(www.jabuka.tv / Foto: Ilustracija)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.