Je li sušeno voće uistinu zdravije od čipsa?

Teorija je da grickanje održava razinu inzulina visokom, što, posljedično, pomaže pohranjivanju masnoća u tijelu. Ipak, nisu sve grickalice loše.

Možda se čini normalnim i opravdanim grickati čips ili kokice uz dobar film, ali porast konzumacije grickalica općenito počeo je ozbiljno zabrinjavati stručnjake. Prosječan čovjek, naime, jede čips, kokice i lješnjake sedam puta tjedno, pokazuje istraživanje, prenosi Net.hr.

Nikada nije bilo više pretilih ljudi u svijetu, a glavni krivac za to su upravo grickalice i prerađeno voće. Upozoravaju kako će do 2025. godine tri četvrtine stanovništva imati problem s pretilošćšu.

Konzumacija osobito masnih i slatkih grickalica lošija je za jetru nego veliki obroci, a povezana je i sa stvaranjem masnih naslaga na trbuhu.

Teorija je da grickanje održava razinu inzulina visokom, što, posljedično, pomaže pohranjivanju masnoća u tijelu. Ipak, nisu sve grickalice loše, samo valja paziti na nutritivnu vrijednost. Postoje tzv. zdrave grickalice, poput sušenog voća, piše Daily Mail.

“Ideja o tri cjelovita obroka na dan je zastarjela, životni se tempo ubrzava i jedenje više puta po malo pospješuje metabolizam te opskrbljuje tijelo važnim tvarima tijekom cijelog dana, što djeluje blagotvorno na zdravlje”, kaže David Haslam, član istraživačkog tima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.