Je li ovo usuglašeni statut za Mostar? Pogledajte što su dogovorili HDZ BiH i SDA

Objavljen je izgled statuta Grada Mostara, koji je tijekom pregovora posljednjih tjedana, pod pokroviteljstvom Međunarodne zajednice, usuglašen između visokih delegacija SDA i HDZ-a.

U usuglašenom statutu nema funkcije dogradonačelnika na kojem je SDA inzistirala, a to se kompenzira davanjem dodatnih ovlaštenja predsjedavajućeg Gradskog vijeća, javlja Klix.ba.

Predsjedavajući Gradskog vijeća imao bi mogućnost suspenzije odluka gradonačelnika, a uz to bio bi i potpisnik odluka čija je financijska vrijednost veća od dva milijuna KM.

Dogovoren je izborni model po kojem se bira 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica i 9 vijećnika s kompenzancijske liste. U tekstu je ostavljen i drugi model jer ovaj dio treba proći potvrdu u državnom parlamentu jer je dio presude Ustavnog suda.

Pošto se statut mijenja samo u Gradskom vijeću od Međunarodne zajednice traži se da bude jamstvo kroz sporazum koji bi bio implementiran na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora, na kojoj bi ovaj usuglašeni statut bio usvojen.

Na ovom posljednjem je i stalo jer Međunarodna zajednica, kako se doznaje, ne želi biti institucionalno jamstvo već u formi svjedoka kod potpisa sporazuma.

Posljednjih tjedana lider SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predvode stranačke delegacije u pregovorima kojima bi se trebao odblokirati status Mostara i održavanja lokalnih izbora koji su u ovom gradu posljednji put održani 2008. godine.

Pregovori su ubrzani zbog presude Suda u Strasbourgu u predmetu Baralija protiv BiH te stava Međunarodne zajednice da se problem nakon deset godina konačno treba riješiti.

Sljedeći krug pregovora trebao bi se održati iduće srijede, najvejrojatnije u Sarajevu, a moguće je da će poslužiti za finalizaciju dogovora.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Glupost sa izborima ako su se vec ova dvojica unaprijed podijelili i odlucili na dijenjenje po nacionalizmu uz saglasnosti visokih prestavnika. Cemu vode izboti??? Ko pita obicne stanovnike grada Mostara???? ”Tresla se gora godijo se mis”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.