Je li bolje biti ranoranilac ili noćna ptica?

Jedna od klasifikacija ljudi temeljem navika spavanja je ona s podjelom na ranoranioce i noćne ptice.

Uvriježeno je mišljenje da se ranoranioci smatraju susretljivijima od noćnih ptica jer oni koji rano ustaju općenito se lakše prilagođavaju standardnim dnevnim rasporedima.

Prema pregledu istraživanja iz 2012., ranoranioci su prijavili višu razinu pozitivnih emocija. Međutim, vrijedi uzeti u obzir da se sreća i druge pozitivne emocije mogu lakše postići kad vam vaš obrazac spavanja omogućuje da se lako afirmirate u društvu. S druge strane, ostvarivanje i održavanje romantičnih veza i drugih vrsta međuljudskih odnosa može biti teško ako vam predstavlja problem da ostajete budni nakon 8 ili 9 sati navečer.

Biti noćna ptica svakako ima nekoliko nedostataka. Budući da je većina društva strukturirana oko dnevnog rasporeda, poput radnog vremena od 8 do 16 ili dnevne nastave u školi i na fakultetu, onima koji ustaju kasno možda će biti teže zadržati određeni posao. Mlade noćne ptice mogu čak imati problema s prilagodbom na fiksni školski raspored.

Pouzdani izvor iz 2019. sugerira da se noćne ptice također mogu suočiti s drugim nedostacima, uključujući povećani rizik od mentalnog zdravlja i metaboličke probleme, prenosi Index.

Ipak, preferencija večernjih sati nije uvijek loša stvar. Mnogi umjetnici, pisci i kreativni profesionalci smatraju da rade svoj najbolji posao dok ostatak svijeta tiho spava oko njih.

Prema pregledu istraživanja 2021. godine o genima koji nam pokreću tjelesni sat, s vremenom bismo mogli imati više kontrole nad svojim obrascima spavanja. Zasad, te intervencije ostaju daleki san i nijedna čarobna pilula neće noćnim pticama olakšati da ujutro rano ustanu iz kreveta. Promjena obrasca spavanja može dovesti do poteškoća i zahtijeva promjene u tipičnom ponašanju spavanja i iziskuje ogromno strpljenje u procesu.

Osim toga, obrazac se spavanja može promijeniti kako starite. S ulaskom u srednju ili stariju odraslu dob, možda ćete početi ustajati sve ranije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.