Jack Daniel’s rođendanske zabave u Banja Luci i Sarajevu

Odličan provod uz bendove Girls, Boys and Toys i Elemental

Fantastična proslava rođendana Jacka Daniela nastavlja se u Banja Luci i Sarajevu…

PETAK, 21.RUJAN 2012: U povodu 162. godine od rođenja Jacka Daniela, u gradovima širom Bosne i Hercegovine održavaju se “Jack Daniel’s rođendanske zabave” kojima se obilježava rođendan čovjeka kojem pripadaju zasluge za postojanje nadaleko čuvenog whiskeya. Prva “Jack Daniel’s rođendanska zabava” održana je u Mostaru prošle sedmice, u četvrtak 13. septembra / rujna, u klubu Drugi način, gdje se publika uz muzički repertoar benda Twist odlično zabavljala cijele večeri. Jack Daniel’s je bio piće prvog izbora, dok su gosti uživali i u ukusnoj rođendanskoj torti.

Fantastična proslava rođendana Jacka Daniela nastavlja se u Banja Luci i Sarajevu. Prva na redu je Banja Luka, gdje će se “Jack Daniel’s rođendanska zabava” održati u subotu, 22. septembra / rujna, u klubu Mystique uz odlični bend Girls, Boys and Toys iz Beograda. A sedam dana kasnije, u petak, 28. septembra / rujna, “Jack Daniel’s rođendanska zabava” desit će se i u Sarajevu, u klubu Rooms, uz nastup fantastičnog hrvatskog benda Elemental. Ulaz na oba događaja je slobodan, a start je u 22 sata.

Iako niko sa pouzdanošću ne može reći kada je tačno gospodin Jack Daniel rođen (u požaru su stradale matične knjige u njegovom rodnom Lynchburgu, Tennessee), smatra se da je rođen nekad u septembru 1850. godine. Njegov rođendan se stoga proslavlja tokom cijelog septembra, a nazdravlja se i legendarnom mjestu gdje je Jack prodao prvu čašu svoga whiskeya – The White Rabbit Saloonu, mjestu dobrih priča i odličnog društva.

Jack Daniel je 1866. godine zvanično registrovao destileriju u Lynchburgu, koja je danas najstarija registrovana destilerija u SAD-u i jedan od spomenika američke historije i kulture. Već 1904. godine Jack Daniel’s je osvojio svoju prvu nagradu, i to na svjetskoj izložbi u Saint Louisu, kada je u kategoriji 20 različitih proizvođača upravo Jackov “Old No.7 Tennessee Sipping Whiskey” dobio zlatnu medalju.

Pored ove zlatne medalje, o kvaliteti Jacka Daniels’a svjedoči i još 6 medalja koje je osvojio u ostatku svijeta. Ipak, u prilog kvaliteti Jack Daniel’s whiskeya možda ponajbolje govori način na koji se ovaj proizvod destilira. Proces destilacije vrši se kap po kap, kroz 3 metra uglja od javorovog drveta, što whiskeyu daje jedinstven okus i boju.

Destilerija Jack Danielsa u Lynchburgu, Tennessee, danas posluje u sklopu grupacije Brown-Forman, a whiskey se još uvijek proizvodi na način kako je to radio i sam gospodin Jack Daniel, još prije više od 150 godina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.