Jabuka.tv na 300. jubilarnoj Sinjskoj alci

Slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke je Frano Ivković. U tri trke osvojio je ukupno 8 punata. Drugi je alkar Kristijan Bikić, a treći Josip Čačija. Alkom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine.

U nedjelju rano ujutro s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku. Njezinu važnost prepoznao je i UNESCO koji ju je prije pet godina upisao na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

U Sinju su nazočili predstavnici crkvene i vojne vlasti, diplomatskog zbora i gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Republike, pokroviteljicom 300. Alke, Kolindom Grabar-Kitarović.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, zbog manjih zdravstvenih tegoba, nije nazočio na 300. jubilarnoj Sinjskoj alci.

Premijer je još u subotu u Sinju prigodom otvorenja Muzeja Alke rekao novinarima, upitan boji li se zvižduka iz publike, kazao kako je “zemlja u kojoj je najveća opasnost zvižduk sretna zemlja”.

300. Sinjsku alku pratilo je 250 akreditiranih novinara. Za jubilarno izdanje viteškog natjecanja ulaznice je zatražilo 20.000 ljudi, a samo njih 5.500 uspjelo je doći do vrijednog komada papira.

Portal Jabuka.tv donosi vam najveću galeriju fotografija s jubilarne 300. Sinjske alke! Uživajte u 100 fotografija.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

6 komentara

Komentiraj: