Izvoz mesa preko Zračne luke Mostar velika prilika za hercegovačke stočare

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o dopuni odluke o određivanju graničnih prijelaza u BiH, kojom su međunarodni granični prijelazi za zračni promet, odnosno zračne luke Tuzla i Mostar, uvršteni u granične prijelaze preko kojih je dopušten promet roba životinjskog podrijetla.

Ukidanje kvote

Zahvaljujući ovoj odluci Vijeća ministara BiH, uz ranije odobrene granične prijelaze Sarajevo i Banja Luka, BiH će dobiti još dvije zračne luke preko kojih će moći izvoziti meso u Tursku, a naknadno vjerojatno i u druge zemlje, piše Večernji list.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja vrijednog oko šest milijuna konvertibilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u postrojbama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za neizravno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima zračnih luka Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija Graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada.

Mogućnost izvoza mesa u Tursku preko zračnih luka u Mostaru i Tuzli čeka se već mjesecima. Izravnu korist od ovog poslovnog aranžmana, koji je posljedica odluke turske vlade da dopusti bescarinski uvoz mesa iz BiH, uvelike koriste zračne luke u Sarajevu i Banjoj Luci.

Samo za prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenog mesa iznosila je blizu sedam milijuna eura, dok je za cijelu 2014. vrijednost izvoza mesa iznosila 10 milijuna eura. Budući da BiH proizvode animalnog podrijetla ne može izvoziti kopnenim putem jer Europska unija ne dopušta promet preko svog teritorija, zračni put je ostao jedina ozbiljna alternativa koju mesna industrija BiH znatno koristi.

Sarajevska i banjolučka zračna luka imaju dozvole Vijeća ministara BiH i potrebnu tehničku opremu za utovar robe pa često polijeću i po dva zrakoplova dnevno s pošiljkama mesa za Tursku. Značajna je to dobit za industriju, ali i zračne luke. Naravno, potrebna su i dodatna tehnička i infrastrukturna ulaganja u Mostaru i Tuzli, ali isplativost nije upitna, piše Večernji list.

Tim prije što se očekuje potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa iz BiH u Tursku. Odobrena kvota izvoza goveđeg mesa iz BiH za iduću godinu iznosi 15.000 tona.

Bilanca izvoza

Izvoz mesa preko zračnih luka u Mostaru i Tuzli mogao bi koristiti i stočarima u Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni jer će sada njihovo meso moći znatno brže i jeftinije nakon otkupa biti upućeno na krajnje odredište – ogromno tursko tržište.

Snažan rast izvoza mesa u posljednjih godinu dana pozitivno je utjecao i na vanjskotrgovinsku bilancu BiH.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.