Izvješće CIA-e: Hrvati ne žele živjeti u državi u kojoj dominiraju muslimani

Razlika od izvješća iz studenoga 1994. godine, koje je Središnja američka obavještajna agencija (CIA) načinila o zaživljavanju FBiH, kao i odnosima Hrvata i Bošnjaka, te današnjega vremena, doslovno je u tome što su tadašnje zabrinutosti američke administracije i upozorenja hrvatske strane postale realnost.

Dokument “Muslimansko-hrvatska Federacija: Više od prekida vatre?” doslovno postavlja iste vrste dvojbi i zahtjeva bošnjačke strane, na što se sada više ne gleda kao na prijetnju, nego ju se doživljava kao realnost koju se tek benigno promatra. Čak i međunarodnoj zajednici koja ne reagira na novo realno, piše Večernji list.

U dijelu izvješća analitičar u CIA-i koji je koristio izjave lokalnih hrvatskih i bošnjačkih dužnosnika, ali i depeše američkog Veleposlanstva ističe kako su bosanski muslimani potpisali Washingtonske sporazume jer su smatrali da je Federacija sredstvo za izbjegavanje podjele koja je bila svojstvena ranijem Vance-Owenovom planu.

Ipak, istinski su zabrinuti za Ustav Federacije koji predviđa punu ravnopravnost i konsenzus u donošenju odluka s bh. Hrvatima, kojih je samo jedna trećina od njihova broja. Bošnjački čelnici žele zadržati onu vrstu muslimanske prevlasti koju trenutačno uživaju u institucijama Republike BiH i vrlo su kritični prema tome da bosanskohercegovački Hrvati zadržavaju svoju samoproglašenu Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, prema posljednjim izvješćima Veleposlanstva, navodi se u dokumentu CIA-e.

Bošnjački čelnici smatraju da je Tuđman “problem”, dok bh. Hrvati i Hrvatska vjeruju da je Izetbegovićev primarni cilj očuvati vlastitu dominaciju i osigurati stalnu bošnjačku prevlast.

Potpora Federaciji BiH od građana ostaje ograničena, prema izvješću Veleposlanstva SAD-a, zbog povijesnih animoziteta i sjećanja na borbe koje su završile tek u veljači. Čak i uz međunarodnu pomoć, izgledi su minimalni za izgradnju Federacije odozdo prema gore u bliskom do srednjem roku, navodi izvješće CIA-e koje prenosi Večernjak.

Dalje se navodi kako vlast u Sarajevu ne želi Hrvatima dati pozicije i pravo glasa objašnjavajući kako bi oni nakon toga mogli posve odustati od ratnih sukoba protiv srpske strane u BiH.

Mnogi (Hrvati) ne žele živjeti u državi u kojoj dominiraju muslimani, iz straha da će njihov hrvatski kulturni identitet biti poništen. Hrvati u Hercegovini i dalje vjeruju da je njihova budućnost vezana za hrvatsku domovinu, za što je zaslužan jak interes za “konfederaciju” Federacije BiH s Hrvatskom, ali ni jedno ni drugo Zagreb i Sarajevo ne vide kao visoki prioritet, navode analitičari.

U tom dokumentu otkriva se kako je hrvatski predsjednik bio prinuđen na takav ishod u BiH zbog sankcija čije je uvođenje prijetilo Hrvatskoj.

Hrvatski predsjednik Tuđman i dalje igra glavnu ulogu u FBiH. Pogurao je proces u proljeće kako bi izbjegao neizbježno uvođenje sankcija UN-a zbog vojne pomoći Hrvatske Hrvatima u BiH, navodi se u izvješću.

Objašnjava se kako je suradnja s bošnjačkom stranom u BiH pomogla proširiti ekonomske veze sa zapadnom Europom te s islamskim svijetom.

(www.jabuka.tv)

21 komentar

 • nije Problem u Hrvatima u BiH !
  Problem je u želji dominacije Bošnjaka nad Hrvatima i Pasing odnosa RH samo radi nezamjerenja MZ i ne trošenja bilo što svoga za drugoga Hrvata.
  To se kaže škrtost duhu vremenu i novcu.

 • velika je sreća za Hrvate izvan RH što su se od 2 svjetskog rata navikli da budu politički šikanirani jer , država-e… niti su bile za Hrvate a niti su Hrvati bili za tsvu,-e..države.
  Tako da su Hrvati otvrdnuli na tu vrstu netrpeljivosti i načina života.
  Razlika o pziciji Hrvata u Jugoslaviji i BiH nije nikakva, čak je u BiH malo više ponižavajuća.

 • Ovo ocuvanje BiH od strane Zapada me podsjeca na ocuvanja SFRJa. Jugoslavija je trebala Zapadu za vrijeme hladnog rata kao tamponzoona prema SSSRu. Zapad je cuvao Jugoslavuju iz tih razloga pa su cak bili i uzdrzani kada je UDBA ubijala politicke dizidente po Evropi. Prisjetimo se da su u sedamdesetim i ranim osamdesetim godinama u Njemackoj izvrseni niz ubistava politickih protivnika Jugoslavije. Danas o ovome otvoreno govore njemacki politicari toga vremena. Oni kazu: “mi smo znali sa ubistva koja vrsi jogosalavenska tajna sluzba, ali mi smo zatvorili jedno oko, jer nam je tada Jugoslavija trebala”. Pogledajte u Yootube filim “ubistvo u Titovo ime”, gdje se doslovno govori o ovome.
  Zapad danas isto tako zatvara oci kod BH problema. Znaju oni za probleme Hrvata, ali cute jer je BiH njihpva tvorevina, a Zapad je toliko arogantan, a i moze mu se, da nikada ne priznaju gresku.

 • ovo nas vi američki lopovi raseljavate i silom nas u projekt državu ugonite gdje ste došli ostala pustoš jedino im putin i kinez može uši zavrnut

 • takozvani bih hrvati nežele.živjet u državi đe dominiraju muslimani.podmukla politika kamenjarski srba preseliti u hrvatsku.imate hrvatske pasoše lična dokumenta.rimokatolička crkva iz prikrajka politiku vodi.vatikanje zlo ovog svijeta tuse svašta dešava Vatikan je centar masonerije

 • iskreno, ako čemo pošteno, i Hrvatima i Muslimanima odgovara da se što prije raziđemo.Bolje prije nego kasnije ionako je to unaprid zapisano u zvjezdama.
  MUSLIMANI NIKAD NISU ŽELJELIu EuropU nego u nekom šerijatskom i islamističkom POLUSVIJETU OBITAVATI U NEKOM ČUDNOM ISLAMISTIČKOM ČARDAKU NI NA NEBU NI NA ZEMLJI.
  DAKLE, jedina relana mogučnost je ona koja se sada ostvaruje pod igrokazom sarajevske političko građanske,odnosno islamističke politike a ona je osvjedočena u nastojanju da,se pozicija hrvatsko-muslimanskih odnosa dovede u situaciju realnosti koja če rezultirati činjeničnim stanjem koje se može opisati-što gore to bolje-zaslugom Muslimana, nikako Hrvata koji samo žele biti ravnopravan subjekt u protektoratu.Jedini realna zaključak je svak na svoju stranu i to če se dogoditi sigurno a onda Muslimanima ne vrijedi plakati za prolivenim mlijekom jer su oni ti koji su kantu s mlijekom prevrnuli..,,

 • anonimno.18.44štami to radimo.hrvatima katolicima.u bosni.na obiiježavanje sto godišnjice fk veleža.vi samozvani kulturni narod došli ste.autima na brkanovo brdo dase obračunate sa bošnjacima.tuje bilo svakakvi uvreda.posije razišlise kadje policija došla neki u šumu neko u grad seremvamse u kulturu.i pišam.koje spremijo tu ruiju.jeli hadeze.ilije prkačin.šupak i čmar

 • Želje su jedno, a geopolitička realnost nešto sasvim drugo.
  Hrvati samo u Bosni žive sa Bošnjacimaa. U Hercegovini imaju kantone gdje čine 99% stanovništva.
  Nešto ne vidim da su sretniji od onih koji žive pod “dominacijom” muslimana u Bosni

 • duduk.21.11.nemam ja više pravo od hrvata.viste ispravnog mozga.uvjek kukate lelečete jadnitismo obespravljeni smo majonizovani hrvaski puk.devamje europejac čović.deje grlić.imate onog narkomana šmrkavca milanovića.pjanduru.ijubića.zamal da zaboravim ona pizda nino raspudić.žeijana zovko.

 • Ova kvazidrzava nema perspektive. Mi Hrvati spasili BiH s HOSom i HVOom.Bez nase podrske skupa s Muslimanima nasuprot Srba na referendumom BiH je mogla onda raspast. Sada nemamo svoje predstavnike nesto sto je bilo kljuc Daytona. Sad citam da je BiH druga najsiromasnija drzava Evrope iza Albanije.
  A nase Hrvatske krajeve u BiH su daleko ispred Muslimanske i Srpske krajeve. Trebamo sami odluciti o svojoj sudbini. HRHB ili pripojenje Hrvatskoj!!

 • “U tom dokumentu otkriva se kako je hrvatski predsjednik bio prinuđen na takav ishod u BiH zbog sankcija čije je uvođenje prijetilo Hrvatskoj.

  Hrvatski predsjednik Tuđman i dalje igra glavnu ulogu u FBiH. Pogurao je proces u proljeće kako bi izbjegao neizbježno uvođenje sankcija UN-a zbog vojne pomoći Hrvatske Hrvatima u BiH, navodi se u izvješću.” Svima koji pokušavaju osloboditi odgovornosti-ekskulpirati Tuđmana od odgovornosti za ovaj zločin prema Hrvatima BiH su isto zločinci, jer nema toga što moraš napraviti i žrtvovati milijun Hrvata u BiH. Onoga momenta kada je žrtvovao Hrvate BiH, Tuđman je uništio srž, vrelo opstanka samoga naroda Hrvata i danas vidimo gdje su Hrvati u 3pm! Tuđman je grobar Hrvata BiH, a samim tim i grobar Hrvata RH.

  • Tuđman je vjerojatno cijelo vrijeme trpio crkvenu kritiku zbog politike spram BiH, ne ulazeći sad u to je li ona bila ispravna ili ne. Ne može se valorizirati Tuđmana bez da se to ne uzme u obzir; religija dakle snosi odgovornost, ako ne i veću od Tuđmana, jer se petljala u politiku, kako ona voli reći bila je “korektiv” – pozicija koju jednako, otprilike, i sada lokalno zastupa u smislu dakle političkog uplitanja (za što joj danas, prilično nemušto, služe i ove nekakve mladenačke stranke, snage, mostovi, organizacije i sl.) a kojoj su upravo svojstveni parametri poput “žrtvovanja”.
   Šta znači taj arhaizam “narod Hrvata”, I kojekakva “vrela, srži opstanka”? To su, onako, podosta literarne fraze koje i nemaju baš veze sa modernim državnim shvatanjima društva i politike, a to je vjerojatno malo čak i preuzetno za tvrditi za b-h populaciju, ili uopće, zar ne? Nije Tuđman kriv što se, eto, hrvati međusobno pljačkaju, varaju, pogoduju, podmićuju, ortače i kumovaju, a nerijetko baš za sitniš, sitne probitke. Što se tiče dakle crkve, ona je u procesu reformacije, koja je uslijedila nakon ratova prošloga stoljeća i promjene društvenih sustava, što koincidira i sa raspadom bivše države, gdje se lokalna crkva u pomanjkanju adekvatna društvena položaja i pozicije, nakačila upravo na narodni okvir, kolektiv, okvir, skupa sa ovim “narodnim osloboditeljima iz prošlog sistema, obraćenicima”, s kojima se kokoška, sporadično sukobljava u prevlasti i utjecaju, ali su uglavnom u suradnji, što se tiče tih nekakvih “vrela, srži, opstanaka, žrtvovanja” i ostalih arhaizama.

 • hsp Frane tente.3.48šta reče daje bih kvazi država promjeni prebivalište imaš hrvatske isprave pasoš šta čekaš nadi boije

 • Haso ti idi ako imaš gdje a mi ćemo ići ili neići, odlaziti i dolaziti kad hoćemo u svoju Hercegovinu, Bosnu i Hrvatsku jer smo građani Europske unije za razliku od tebe koji samo čekaš da ti se dokopati putovnice da liječiš frustracije motikom. Okani se hrvatskih portala i nisi interesantan a ni inteligentan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.