Izumili kondom koji otkriva bolesti

Britanski srednjoškolci su napravili kondom koji mijenja boju kada dođe u doticaj sa spolno prenosivom bolesti, poput klamidije ili herpesa.

Prezervativ, kojeg nazivaju ‘S.T.EYE’, će imati molekule ugrađene u gumu koje se vežu za specifične bakterije i viruse. Te će molekule potom uzrokovati promjenu boje kondoma, ovisno o vrsti prisutnog patogena.

– Željeli smo napraviti nešto što otkrivanje spolnih bolesti čini sigurnijim nego ikada prije te ljudi mogu odmah poduzeti nešto bez procedure odlaska liječniku – ispričao je za Independent, 14-godišnji Daanyaal Ali, jedan od inovatora.

Iako je još u konceptualnoj fazi, inovatori su objasnili kako bi S.T.EYE mogao svijetliti zeleno ukoliko naiđe na klamidiju, žuto za herpes, ljubičasto za HPV i plavo za sifilis.

Tim, unutar kojeg su 13-godišnji Muaz Nawaz i 14-godišnji Chirag Shah, je osvojio nagradu TeenTech za najbolju zdravstvenu inovaciju koja će u budućnosti sigurno učiniti seks sigurnijom aktivnošću.

Dečkima će nagrada biti predana u Buckinghamskoj palači kasnije ove godine te će biti nagrađeni s 1000 funti.

Cilj nagrade je ‘potaknuti studente da razvijaju svoje ideje i prezentiraju ih profesionalcima u industriji čim se i njima prikazuje njihov puni potencijal’.

(www.jutarnji.hr)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.