Izraelka porijeklom iz BiH u timu koji je unajmio Weinstein

Stela Pen Pehanac (Pećanac) je veteranka izraelske vojske koju je unajmio holivudski producent Harvey Weinstein da locira glumice i novinare koji su pokušali razotkriti njegovo višegodišnje seksualno uznemiravanje i napastvovanje.

Pen radi za izraelsku obaveštajnu tvrtku Crna kocka (Black cube), a njen zadatak bio je navodno prikupljanje informacija o jednoj od najvećih zvijezda koja je optužila Weinsteina za silovanje, glumici Rose McGowan..

Izraelka se predstavila kao aktivistkinja za ljudska prava i snimila najmanje četiri sastanka s glumicom u pokušaju da prikupi osjetljive informacije koje bi mogle biti iskorištene protiv nje u nastojanju da je spriječe da se izjasni javno o detaljima napastovovanja.

Pen se predstavila glumici kao Dianna Phillipe iz londonske investicione firme i ponudila joj, kako se vjeruje, 60.000 dolara da sudjeluje na konferenciji o borbi protiv diksriminacije žena na radnom mjestu.

One su se sastale nekoliko puta u roku od nekoliko meseci i to u hotelima u New Yorku i Los Angelesu, prenosi N1 i dodaje da se Pen, koja je u tridesetim godinama, nedavno udala i živi u Jafi kraj Tel Aviva.

Misteriozna špijunka je takođe i glumica, a završila je čuveni studio glume Nisana Nativa, navode izraelski mediji i dodaju da je njena baka Zejneba Hardaga, pravednica među narodima iz Bosne u Hercegovine jer je spasila židovske obitelji u Sarajevu za vrijeme holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Hardaga je, kako navode isti izvori, prva muslimanka koja je dobila tu titulu 1984. godine.

U intervjuu za tiražni “Jediot ahronot” 2011. godine Pećanac je rekla da se poslije počela preispitivati i povezivati sa prošlošću.

“Danas sam i Ester i Stela. Ja sam unuka muslimanke i kćerka oca kršćanina(Branimira Pećanca) i majke muslimanke (Sare) koja je primila židovstvo. I pokušavam obuhvatiti sve to u mojoj ličnosti”, rekla je ona.

O svojoj glumačkoj karijeri je ispričala da su je na audicijama uvijek pitali odakle je.

“Ne izgledam kao Izraelka i bez obzira koliko pokušavala da se distanciram od svojih etiketa, pošto sam unuka muslimanke i sve to, uvijek mi je rečeno da bi trebala glumiti strankinju”, rekla je Pećanac, dodavši da su joj govorili da je lijepa i karizmatična, ali da se poseban dio mora napisati za nju.

Daily Mail je objavio da je Weinstein platio Crnoj kocki ne manje od 1,3 milijuna dolara da špijunira njegove “neprijatalje”, uključujući i dizajnera Kenettha Colea. Ugovor o suradnji je potpisan prošle godine.

Do detalja tog dokumenta došao je magazin Newyorker i u njemu se navodi da je cilj bio da se spriječi da tajne Weinsteina postanu javne.

Crna kocka je prikupila informacije o desetinama žena za sastavljanje njihovog psihološkog profila, a ušla je u trag i njihovoj seksualnoj prošlosti. Weinstein je sam nadgledao istragu uz pomoć advokata.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.