Iznenadit ćete se kad uđete u grudsku osnovnu školu

U posljednjim tekstovima rubrike #MjesecŠkolaraca portal Jabuka.tv predstavit će nekoliko hercegovačkih škola, a prva na redu je Osnovna škola Ruđera Boškovića iz Gruda.

Ova škola ima i pet područnih škola i zajedno s njima broji 46 odjela, a 30 je odjela u matičnoj školi. To znači ukupno 827 učenika, od kojih 695 u matičnoj školi, te ukupno 86 djelatnika, od čega je 62 učitelja.

Već sedam mjeseci ravnateljica škole je Lucija Mikulić, inače profesorica hrvatskog jezika i književnosti, koja je prije svog mandata tri i pol godine obavljala funkciju zamjenice. Ekipa portala Jabuka.tv razgovarala je s njom o školi, učenicima i brojnim projektima kojima je ova škola posvećena.

Poduzetna škola

Krajem 2011. godine Osnovna škola Ruđer Bošković postaje jedna od četiri škole u BiH koja kroz djelovanje organizacije SEECEL (South East Centre for Entrepreneurial Learning) potiče poduzetništvo u nastavi. Kako navodi ravnateljica, cilj ovog projekta je da se kroz sve nastavne predmete promiču poduzetničke ideje, da se kod učenika potiču kreativnost, samopouzdanje, sposobnost prezentacije, zamjećivanje i pokušaj rješavanja problema zajednice i proaktivnost. Već prvu godinu sudjelovanja uvršteni su u četiri najbolje škole u Europi u području kulture. Rezultat djelovanja učenika je i izdavanje knjige koju su oni sami osmislili i na kojoj su zajednički radili. Prva faza programa je bila orijentirana na predmetnu nastavu, a sad su već u drugoj fazi, kad se uključuje i razredna nastava.

Budući su i ostale škole bile zainteresirane za ovaj projekt, ova grudska škola je postala mentor Gimnaziji Posušje te Osnovnoj školi Uskoplje.

Učenici pokazuju i iznimnu ekološku osviještenost pa se kroz brojne projekte brinu o okolišu i o edukaciji sugrađana o važnosti brige za okoliš. Zahvaljujući upravo učenicima, u blizini škole su postavljeni kontejneri u koje se razdvaja smeće za recikliranje. U svim ekološkim projektima učenicima pomažu nastavnice biologije.

Zidovi kao slikarska platna

Pri samom ulasku u školu, posjetitelji se iznenade velikim portretom Ruđera Boškovića koji prekriva cijeli jedan zid, a to je tek početak. Cijela unutrašnjost škole je ukrašena freskama, zidnim slikama, ilustracijama ili ornamentikom. Pogled posjetitelja obično luta od jednog zida do drugog, kako bi se upili svi detalji, a što se dalje ide, nailazi se na sve više iznenađujućih detalja. Za oslikavanje je zaslužan akademski slikar i grafičar te profesor likovne kulture u ovoj školi, Širokobriježanin Mario Naletilić. U školi predaje već 15-ak godina i iako mu predavanje nije bilo u planu dok je studirao, sad uživa u tom poslu jer se, kako sam kaže ”našao u radu s djecom”.

Nekad je škola bila uređena učeničkim radovima, a za vrijeme ravnateljice Ane Kordić pokreće se inicijativa uređivanja unutrašnjosti škole. Uz pomoć učenika, profesor Naletilić započinje s projektom zbog kojeg se sad ova grudska škola ističe po kreativnosti i originalnosti školskih hodnika. Učenici uživaju u tom radu, svi pomažu radeći što mogu, bilo da je to pripremanje zida, miješanje boje ili nanošenje boje, a očuvanost svih zidova govori mnogo o tome koliko rado i čuvaju i brinu se za nešto što su pomogli stvoriti.

Kad je kao ravnateljica djelovala Ružica Mikulić, sadašnja ministrica obrazovanja u ŽZH, dolazi se na ideju ukrašavanja i učionica. Međutim, tada profesori uzimaju kistove u ruke i tijekom jednog ljetnog raspusta svaku učionicu tematski oslikavaju i pretvaraju u mjesto na kojem djeca rado borave i ugodno se osjećaju.

Ravnateljica Lucija Mikulić i profesor Naletilić dodaju kako je u svim radovima sudjelovala i stručna služba škole, a rezultat je oduševio i učenike i roditelje.

I čini se da oni nikad ne staju jer se za vrijeme našeg posjeta u kutu nalazilo opalo lišće s kojim će učenici sa svojim profesorom stvoriti nova mala umjetnička djela.

Mali dio radova koji se nalaze na zidovima ove škole možete pogledati u našoj galeriji fotografija.

Problemi postoje, ali se na njima radi

Kao u većini škola u Hercegovini i ova ima problema s knjižnicom, samom njenom veličinom te brojem naslova. Osim toga, sanitarni čvorovi koji su u lošem stanju se uskoro obnavljaju, a ravnateljica se nada da će se uskoro poraditi i na školskom dvorištu te na proširenju same škole kako bi se dobili kabineti. Obnova fasade je upravo započela, zbog sigurnosti je učenicima zabranjeno približavanje mjestu radova, a kad se sve završi, škola bi i izvana trebala izgledati lijepo kao iznutra.

Valja napomenuti i kako škola ima aktivnu web stranicu i Facebook profil koji su dobar primjer otvorene komunikacije s roditeljima i na njima se mogu pratiti redovne aktivnosti i akcije kojima su učenici ove škole posvećeni.

(www.jabuka.tv)

mr-paper-1


32 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.