Iznenadit ćete se kad uđete u grudsku osnovnu školu – Jabuka.tv

Iznenadit ćete se kad uđete u grudsku osnovnu školu

U posljednjim tekstovima rubrike #MjesecŠkolaraca portal Jabuka.tv predstavit će nekoliko hercegovačkih škola, a prva na redu je Osnovna škola Ruđera Boškovića iz Gruda.

Ova škola ima i pet područnih škola i zajedno s njima broji 46 odjela, a 30 je odjela u matičnoj školi. To znači ukupno 827 učenika, od kojih 695 u matičnoj školi, te ukupno 86 djelatnika, od čega je 62 učitelja.

Već sedam mjeseci ravnateljica škole je Lucija Mikulić, inače profesorica hrvatskog jezika i književnosti, koja je prije svog mandata tri i pol godine obavljala funkciju zamjenice. Ekipa portala Jabuka.tv razgovarala je s njom o školi, učenicima i brojnim projektima kojima je ova škola posvećena.

Poduzetna škola

Krajem 2011. godine Osnovna škola Ruđer Bošković postaje jedna od četiri škole u BiH koja kroz djelovanje organizacije SEECEL (South East Centre for Entrepreneurial Learning) potiče poduzetništvo u nastavi. Kako navodi ravnateljica, cilj ovog projekta je da se kroz sve nastavne predmete promiču poduzetničke ideje, da se kod učenika potiču kreativnost, samopouzdanje, sposobnost prezentacije, zamjećivanje i pokušaj rješavanja problema zajednice i proaktivnost. Već prvu godinu sudjelovanja uvršteni su u četiri najbolje škole u Europi u području kulture. Rezultat djelovanja učenika je i izdavanje knjige koju su oni sami osmislili i na kojoj su zajednički radili. Prva faza programa je bila orijentirana na predmetnu nastavu, a sad su već u drugoj fazi, kad se uključuje i razredna nastava.

Budući su i ostale škole bile zainteresirane za ovaj projekt, ova grudska škola je postala mentor Gimnaziji Posušje te Osnovnoj školi Uskoplje.

Učenici pokazuju i iznimnu ekološku osviještenost pa se kroz brojne projekte brinu o okolišu i o edukaciji sugrađana o važnosti brige za okoliš. Zahvaljujući upravo učenicima, u blizini škole su postavljeni kontejneri u koje se razdvaja smeće za recikliranje. U svim ekološkim projektima učenicima pomažu nastavnice biologije.

Zidovi kao slikarska platna

Pri samom ulasku u školu, posjetitelji se iznenade velikim portretom Ruđera Boškovića koji prekriva cijeli jedan zid, a to je tek početak. Cijela unutrašnjost škole je ukrašena freskama, zidnim slikama, ilustracijama ili ornamentikom. Pogled posjetitelja obično luta od jednog zida do drugog, kako bi se upili svi detalji, a što se dalje ide, nailazi se na sve više iznenađujućih detalja. Za oslikavanje je zaslužan akademski slikar i grafičar te profesor likovne kulture u ovoj školi, Širokobriježanin Mario Naletilić. U školi predaje već 15-ak godina i iako mu predavanje nije bilo u planu dok je studirao, sad uživa u tom poslu jer se, kako sam kaže ”našao u radu s djecom”.

Nekad je škola bila uređena učeničkim radovima, a za vrijeme ravnateljice Ane Kordić pokreće se inicijativa uređivanja unutrašnjosti škole. Uz pomoć učenika, profesor Naletilić započinje s projektom zbog kojeg se sad ova grudska škola ističe po kreativnosti i originalnosti školskih hodnika. Učenici uživaju u tom radu, svi pomažu radeći što mogu, bilo da je to pripremanje zida, miješanje boje ili nanošenje boje, a očuvanost svih zidova govori mnogo o tome koliko rado i čuvaju i brinu se za nešto što su pomogli stvoriti.

Kad je kao ravnateljica djelovala Ružica Mikulić, sadašnja ministrica obrazovanja u ŽZH, dolazi se na ideju ukrašavanja i učionica. Međutim, tada profesori uzimaju kistove u ruke i tijekom jednog ljetnog raspusta svaku učionicu tematski oslikavaju i pretvaraju u mjesto na kojem djeca rado borave i ugodno se osjećaju.

Ravnateljica Lucija Mikulić i profesor Naletilić dodaju kako je u svim radovima sudjelovala i stručna služba škole, a rezultat je oduševio i učenike i roditelje.

I čini se da oni nikad ne staju jer se za vrijeme našeg posjeta u kutu nalazilo opalo lišće s kojim će učenici sa svojim profesorom stvoriti nova mala umjetnička djela.

Mali dio radova koji se nalaze na zidovima ove škole možete pogledati u našoj galeriji fotografija.

Problemi postoje, ali se na njima radi

Kao u većini škola u Hercegovini i ova ima problema s knjižnicom, samom njenom veličinom te brojem naslova. Osim toga, sanitarni čvorovi koji su u lošem stanju se uskoro obnavljaju, a ravnateljica se nada da će se uskoro poraditi i na školskom dvorištu te na proširenju same škole kako bi se dobili kabineti. Obnova fasade je upravo započela, zbog sigurnosti je učenicima zabranjeno približavanje mjestu radova, a kad se sve završi, škola bi i izvana trebala izgledati lijepo kao iznutra.

Valja napomenuti i kako škola ima aktivnu web stranicu i Facebook profil koji su dobar primjer otvorene komunikacije s roditeljima i na njima se mogu pratiti redovne aktivnosti i akcije kojima su učenici ove škole posvećeni.

(www.jabuka.tv)

mr-paper-1


32 komentara

 • Ponosan na ove ljude i skolu, hvala portalu Jabuka sto nas je prikazao u finom svjetlu i poslao svima primjer da kad se radi i dogovori fino da se moze postici da ucenicima bude ugodno i opusteno u skoli

  • Pa naravno Ljubo je veliki umjetnik on sve osmisli tako da u Grudskim školama samo mogu raditi oni koji su mještani Grudske općine.

 • Komunjare su dobro zastupljene i po drugim školama. Ne treba ih dirati samo ne dati da se puno petljaju i vode. Dobar primjer sigurno.Puno znači pametan ravnatelj i pametan načelnik to mora biti dobro. bravo Ljubo što daješ potporu znanju i školstvu.To nas jedino more spasit.

 • Imamo i mi u sirokom tako kvalitetnu i strucnu osobu samo joj treba prepustiti sve. Jer ako moze bazen vidit uspjesno 2 mjeseca zasto ne skolu

 • Valjalo bi da objavite da neke grudske nastavnice žele imati plaće profesorica i da koriste sva sredstva da budu “profesorice”.

 • poštovana nastavnici su većinom sa sedmim stupnjem stručne spreme tj.po zvanju su profesori svog predmeta kojeg podučavaju…osim par starijih nastavnika koji imaju višu tj šesti stupanj tj većina nastavnika ima stručnu spremu profesora a drugo je što su učiteljice platile i par mjeseci položile takoreći–mada ne znam kako je to moguće–gradivo za dvije godine pa imaju plaću profesora mada ne znam ni sam čega su profesorice jer profesor je osoba koja se takoreći specijalizirala za jedan predmet ili dva a učiteljice uče zbrajanje oduzimanje ..slova…itd i imaju plaću jednog profesora koji je redovito studirao a o tome koliko im je norma manja od profesorske ispod časti mi je da o tome govorim

  • Vi koje niste nikako u nastavi,koje ne znate kako ubiti vrime,vama treba veca placa. Kako vas nije stid,natrpate puno auto dice i odvedete ih u trzni centar i to je vas domet.
   Da bar nesto radite,a u sve se petljate ,samo jos niste bile ravnateljice.

 • Žalosno, da mnogi nisu znali da postoji zvanje profesora dok neke učiteljice svojim trudom i radom nisu stekle to zvanje! Ulažite u sebe i studirajte , nije Mostar daleko.

 • A ravnatelji su svi iz onog sustava i većina im a Pedagošku akademiju a istovremeno su i dipl -pravnici . Primaju koga hoće bez Pravilnika i Zakona i uzimaju kruh ljudima koji su godinama na burzi.

  • Činjenica jeste da si navrnuta profesorica, a uz to si i egocentrična osoba koja radi samo za svoj položaj i zaradu. Takvi kao ti u pravilu žele biti važni i ”bolji od drugih”. Zaboravljate da u svim školama ima samozatajnih učitelja (bez obzira na stručnu spremu) koji daju cijelog sebe u svom poslu i čija su znanja i sposobnosti veće od onih što se vole ”producirati”.

   • Onda ne trazite povecanje koeficijenta ,nego se nesebicno dajite bez pare i dinara i budite prava uciteljica bez place i diplome profesorske!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.