BiH: Kazne ukoliko slušate glazbu dok šetate gradom

Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine priprema izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima, koje će biti u skladu s europskim direktivama, a njima bi se trebalo značajnije smanjiti broj prometnih nesreća i generalno povećati sigurnosti na cestama, potvrđeno je Faktoru u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Izmjene predviđaju smanjenje granice za količinu alkohola u krvi, zabranjuje se nošenje slušalica u ušima pješacima dok se kreću prometnom ulicom, kao i korištenje audio i video uređaja koji ometaju ili odvraćaju pažnju vozača, a također bit će regulirano kretanje vozila u kružnom toku.

Iz Ministarstva navode da će također i postojeće kazne biti povećane.

Podsjećamo, oba doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila su Okvirnu prometnu politiku, i u tu svrhu prije godinu dana formirano je Vijeće za sigurnost prometa BiH, koje će dati mišljenje na Strategiju sigurnosti prometa na cestama.

– Niz je europskih uredbi i direktiva koje je potrebno implementirati u zakonodavstvo BiH. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH uskoro će biti pripremljen i dostavljen skupštini na usvajanje – kažu u Sektoru za transport Ministarstva prometa i komunikacija.

Prošle godine u cijeloj Bosni i Hercegovini, prema podacima ministarstava unutarnjih poslova, u 36.425 prometnih nesreća poginule su 292 osobe.

U Federaciji BiH lani su se desile 27.844 prometne nesreće u kojima je poginula 161 osoba, dok je broj teže povrijeđenih 1022, a lakše povrijeđenih 5856 osoba.

U istom razdoblju u RS-u dogodila se 8581 prometna nesreća u kojima je poginula 131 osoba.

U FBiH od 2005. do 2015. godine zabilježeno je više od 270.000 prometnih nesreća u kojima je poginulo 1940 osoba, a u RS-u 97.000 prometnih nesreća i 1649 poginulih osoba.

(Dnevni list)


1 komentar

  • Nije to losa stvar posmatram pjesacki prelaz i obicno presjecanje ulice.a slusalice na usima kad se nesto desi onda svi pametni.Vidim nazalost sve cesce policiju u njihovim kolima niti su zavezani i mob.na usima kakav je to primjer tko njih KAZNJAVA?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.