Izmjena zakona: Političari više neće moći biti optuženi za korupciju – Jabuka.tv

Izmjena zakona: Političari više neće moći biti optuženi za korupciju

Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti jednog broja odredbi Zakona o kaznenom postupku zakona izazvala je zbunjenost unutar sudova i tužiteljstava. Mnogi od njih smatraju da će sada biti nemoguće dokazati umiješanost političara u korupciju, piše Žurnal.

”Odgovorno tvrdim da nakon izmjena Zakona o kaznenom postupku u skladu s odlukom Ustavnoga suda nitko više neće moći biti optužen za korupciju, pogotovo ne političari, ovim su nas definitivno pobijedili”, vidno razočaran rekao je za Žurnal jedan tužitelj državnoga tužiteljstva uz uvjet anonimnosti.

Žurnal doznaje da su sada ”na čekanju” sve istrage tijekom kojih su se koristile posebne istražne radnje, posebno prisluškivanje. Žurnal navodi neslužbeno kako ni sudovi nisu voljni do daljnjeg primati takve optužnice, sve dok ne iščitaju potpunu odluku, sa svim detaljima.

”Sigurno je da su nastupili procesni problemi i da su ugrožene kako istrage tako i postupci u svim predmetima koji nisu pravosnažno okončani, a bazirali su se na svjedocima s imunitetom i/ili prisluškivanjem. Posve je moguće da će sve biti obustavljeno”, potvrdio je neslužbeno za Žurnal jedan od sudaca Suda BiH.

Ustavni sud BiH prihvatio je djelomično apelaciju parlamentarke HDZ-a BiH Borjane Krišto, koja je tražila ocjenu ustavnosti nekoliko članova Zakona o krivičnom postupku BiH. Suci Ustavnoga suda u kojem većinu imaju kadrovi i simpatizeri SDA i HDZ-a BiH, neustavnim su proglasili one odredbe bez kojih neće moći biti završena suđenja ili će biti obustavljene istrage upravo u nekim aktualnim procesima u kojima su osumnjičeni ili optuženi stranački dužnosnici. Pojednostavljeno, bez mnogo pravničkih fraza, bit će ukinuti svjedoci s imunitetom, dakle oni koji su bili (su)učesnici, ali su pristali govoriti o kriminalu ”krupnijih riba”.

Nadalje, suci Ustavnoga suda su zaključile i da zakonska odredba koja pored kaznenih djela terorizma, zločina protiv čovječnosti te integriteta BiH omogućava i prisluškivanje za kaznena djela za koja je predviđena kazna od tri i više godina zatvora, predstavlja kršenje, kako Žurnal citira ”prava na privatni i porodični život, dom i prepisku”.

U prijevodu, prisluškivanje neće biti moguće kako bi se dokazala korupcija, mito, trgovina drogom ili primjera radi, kazneno djelo utjecaja na svjedoke. Svi aktualni procesi za ova krivična djela mogli bi biti poništeni.

Nemoguće je dokazati korupciju bez posebnih istražnih radnji. Izbacivanjem ovoga člana iz zakona, možemo to kazneno djelo zaboraviti, a to bi prije svega oni iz politike jedva dočekali. Ne možeš ih prisluškivati, ne možeš imati svjedoka iz njihovog okruženja jer nema imuniteta”, pojašnjava navedeni tužitelj.

Ustavni sud je naložio da ovi i još neki sada neustavni članovi Zakona o kaznenom postupku, poput onoga o dužini trajanja istražnoga postupka koji po njima treba biti okončan u roku od šest mjeseci kako god ona složena bila, moraju biti izmijenjeni najkasnije u roku od šest mjeseci. Ne treba sumnjati da će oko ovih izmjena biti brzo postignuta suglasnost čak i trenutno posvađanih političkih tabora.

Istodobno, treba biti iskren i reći da ova odluka Ustavnoga suda predstavlja zasluženi ”šamar” ostatku pravosuđa u BiH. Godinama unazad dosljedno su uslijed svoje snishodljivosti, konformizma ili osobnog interesa štitili visoke političke dužnosnike različitih stranaka od krivičnih postupaka, čak i kada je postojao niz dokaza.

”Politika ih je umjesto zahvalnosti, sada dodatno ponizila, navodi Žurnal.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Pa,ovo je divno,krasno,šta da velim?Ali će se zato”iživljavati”na običnim ,malim smrtnicima.Itekako će se složiti HDZ i braća iz SDA.

  • Odlično,Ustavni Sud ispade politički sud,politički instrument vladajućih a i ne čudi kad sudce predlažu stranke u vlasti.Koga će onda ti suci štititi… Naravno one koji su im omogućili tu lagodnu poziciju,dobre plaće i sve druge benificije koje idu uz to …Kako ti je lijepo političar biti u BiH-ni…Sve imaš,sve možež a nitko ti ništa ne može.Sirotinjo,Sirotinjo,i Bogu si teška. Udri po bijedi i sirotinji.Ganjaj duvanđžije sa 20 kg.duhana i zatvaraj a ovi kapitalci koji klepe,ukradu od države na desetine milijuna km.ništa. Savršena država za mafiju…Bravo…

  • Carstvo BiH će se urušiti samo od sebe.U međuvremenu će se LOPINE pošteno,pošteno,pošteno namiriti.Jedini problem što su naši političari,postidni, ne bi oni “crno ispod nokta uzeli”.

  • Postalu su svrha sami sebi a drugima kroje i mirovine i plaćice i i stavljanju nameta na 320 KM mirovine i 400 KM plaće bez dječijih, porodiljnih, stipendija, prevoza učenika studenata,….

  • Koji ku..c plačete, Vi ste ih izabrali i sad vam ga zadivaju kako hoće.Utuku u ruke i potuć bagru bez iznimaka.To je jedino rješenje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.