Između EU i Zapadnog Balkana doći će do smanjenja cijena roaminga

Mobilni operateri iz Europske unije (EU) i Zapadnog Balkana, kao i predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Europske komisije (EK), razgovarali su o mapi puta za smanjivanje cijena rominga između EU i naše regije, na sastanku koji je organizirala Europska komisija.

Sudionicima sastanka su se obratili europski komesar za politiku susjedstva i proširenje Olivér Várhelyi, europski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton i glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu, te je zaključeno da će nastaviti sa radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cijena usluga prijenosa podataka u roamingu između EU i Zapadnog Balkana.

Krajnji cilj je smanjenje cijena roaminga na približno isti nivo cijena na nacionalnoj razini do 2027. godine.

Ljeto 2023.

Mi u Vijeću za regionalnu suradnju, Europska komisija, vlade sa Zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije smo zajedno prošli dug proces smanjivanja cijena roaminga na Zapadnom Balkanu i nakon ukidanja roaminga u regiji koji je stupio na snagu 1. srpnju 2021. godine, vidimo konkretne rezultate. Unatoč mjerama ograničenja putovanja, primijetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja roaminga zahvaljujući režimu „roaminga kao kod kuće“ i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prijenosa podataka. Ako usporedimo prvu i drugu polovicu 2021. godine, odnosno razdoblje prije i nakon ukidanja roaminga na Zapadnom Balkanu, primjećujemo povećanje broja korisnika usluga roaminga u regiji od 10 posto, kao i povećanje prometa podataka u roamingu za do 460 posto. Korisnici roaminga sa Zapadnog Balkana napravili su ukupno 143 milijuna minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko duplo više u odnosu na 2019. Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno raditi s Europskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konzultacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cijena roaminga vidjeti već na ljeto 2023., rekla je Majlinda Bregu na sastanku.

Poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama Zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cijena roaminga između Europske unije i regije kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regije i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu.

Točno je da je smanjivanje cijena roaminga između Europske unije i Zapadnog Balkana složenije od ukidanja roaminga u regiji, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja. Osim toga, u Vijeću za regionalnu suradnju imate pouzdanog regionalnog partnera, a prisustvo komesara Várhelyija i komesara Bretona danas još jednom potvrđuje političku podršku Europske komisije ovom procesu, zaključila je Bregu.

Vijeće za regionalnu suradnju, Europska komisija i mobilni operateri iz Europske unije i Zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su osigurali održivost i dosljednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima.

Vijeće za regionalnu suradnju je opredijeljeno da proces konzultacija sa mobilnim operaterima iz EU i regije učini još strukturiranijim i to u okviru Savjetodavne i koordinacijske grupe koja uskoro treba biti osnovana.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.