Izložbom fotografija obilježen početak rada Foto kluba Mostar

U mostarskom Centru za kulturu je u srijedu otvorena Godišnja izložba Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH na kojoj je izloženo 50 najboljih fotografija iz 2023. godine.

Izložba je otvorena u organizaciji novoosnovanog Foto kluba Mostar čiji je predsjednik Marijo Maduna prilikom otvaranja izložbe rekao kako se ovdje nalazi izložena selekcija 50 fotografija od njih 120, koliko ih je uvršteno u generalnu izložbu.

Sama izložba nije postavljena da je tema ograničena, teme su razne, od socijalnih, pejzaža, lifestyle fotografija, portreta. Dopušteno je umjetnicima da pošalju ono najbolje za što su smatrali da je vrijedno slanja na ovu izložbu, rekao je Maduna.

Istaknuo je kako se izložbom obilježava i početak rada Foto kluba Mostar, koji već sada ima skoro 30 članova.

Mario Maduna (Foto: Fena)

Cilj izložbe je promocija i Foto kluba Mostar, odnosno obilježavanje početka našeg rada. Mi smo tek osnovani i iskoristili smo priliku da ugostimo izložbu kojom bi gradu Mostaru prezentirali najbolje radove BiH, kazao je Maduna.

Jedan od izlagača je i Muhamed Borović, predsjednik Foto-video kluba ”Valter” Sarajevo, čija je fotografija osvojila prvo mjesto u kategoriji kolor fotografija.

Fotografijom sam zabilježio jednog našeg starog bh. fotografa Murata Jašarevića, imao sam želju  obići ga prilikom odlaska u njegovu Zenicu. Uslikao sam ga kad nas je dočekivao i ”potrefilo” se da je ta fotografija imala ”ono nešto”, kazao je Borović.

Mostarci dobili foto klub

Osvrnuo se i na pitanje može li danas, u moderno doba, svatko biti fotograf.

Fotograf, pogotovo u današnje doba, može biti svatko, svakome se može ”zalomiti” da napravi neku odličnu fotografiju, ali teško je to ponoviti. Bavim se fotografijom približno 50 godina, potrebno je prepoznati trenutak i detalj da se zabilježi. Pokušavaju ljudi, dosta iz zabave i razonode, ali ima tu i posla i opterećenja kad se mora napraviti dobra fotografija, koja bi nas održavala na razini. Meni je fotografija ipak opuštanje, ali se fotograf mora vježbati, mora fotografirati, kao i u svakom poslu, zaključio je Borović.

Izložba ostaje otvorena do 21. veljače.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.