Izložba slika Mirka Kujačića otvorena u Muzeju Žitomislić

U sklopu “Dana europske baštine“ u petak je u Muzeju Žitomislić otvorena izložba slika Mirka Kujačića, organizirana u suradnji a Muzejom Hercegovine iz Trebinja.

Dani europske baštine kulturna su manifestacija koju organizuju Savjet Europe i Europska komisija, a kojom se predstavlja bogatstvo i raznolikost nasljeđa te promoviše suradnja, zbližavanje naroda, dijalog i prekogranična suradnja.

Kako su to vrijednosti koje baštini i Fondacija Muzej Žitomislić, ovogodišnja manifestacija „Dani evropske baštine“ sa temom „Živo nasljeđe“ predstavljena je izložbom ovog velikog umjetnika, priopćili su iz te fondacije.

Izložbu čine slike iz fundusa Muzeja Hercegovine, ali i jedna slika koja je u vlasništu slikarevog sina, Stojana Kujačića.

Viši kustos Muzeja Hercegovine Tamara Rajković predstavila je umjetnika Mirka Kujačića govoreći o njegovom životu, umjetničkom putu i stvaralaštvu.

Naglasila je kako se radi o svestranom putniku u kome je cijeli život tinjala ekspresionistička nit koja se razbuktala u njegovim poznim godinama kada je stvorio impozantna djela.

Ono što će posjetioci moći da primjete ovdje jeste ta plava boja Kujačićevog stvaralaštva zbog čega ga je Tin Ujević nazvao Plavim vitezom. Posebno raduje što se taj naš Plavi vitez vraća u Manastir Žitomislić u kojem je kao nekadašnji upravnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Mostaru obnavljao stari konak, rekla je Tamara Rajković.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Stojan Kujačić, umjetnikov sin, koji se kratko obratio prisutnima kazavši kako bi njegov otac bio izuzetno srećan da vidi svoje slike izložene u tom ambijentu, budući da je jedan dio života proveo u Mostaru i radio na obnavljanju konaka manastira Žitomislić.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.