Izložba fotografija i predstavljanje knjiga Grge Mikulića u Širokom Brijegu

Izložba fotografija ”Boje Horizonta” i predstavljanje knjiga ”Sržnci” i ”Umirzmi II” autora Grge Mikulića bit će održana u srijedu, 17. svibnja, s početkom u 20:00 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Uz samog autora, o knjigama će govoriti Ivan Vrljić i Mladen Vuković dok će program voditi Srećko Slišković.

Izložbu fotografija otvorit će gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević.

O autoru

Grgo Mikulić rođen je 4. travnja 1960. godine u Potkraju, župa Kočerin kod Širokoga Brijega. Osnovnu je školu završio u Kočerinu, a gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1983. diplomirao je Turizam na Ekonomskom fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Radio je i živio u Splitu i Dubrovniku, a 1994. se vraća u Hercegovinu, gdje i sada i živi i radi.

Dosad je objavio: Turistički vodič Regija Hercegovina (preveden na engleski i talijanski jezik), turistički vodič Oaza u kamenu – Županija Zapadnohercegovačka, zbirku priča i legendi Priče i legende iz Hercegovine I, zbirku pjesamaPlamičci i iskrice, roman Učitelj Pravde, Priče i legende iz Hercegovine II, te zbirku misli Umizmi I. Priredio je tri zbornika radova:Viganj i njegovo doba, O Janku Bubalu i Hering (objavljeni znanstveni radovi inženjera tvrtke Hering). Krajem 2021. godine objavio i monografiju Kočerin, koja je izašla u prigodi obilježavanja 150. obljetnice Župe Kočerin (1872. – 2022.).

U slobodno vrijeme kipari: kleše kamen, teše drvo te modelira glinamolom. Imao je samostalnu izložbu pod nazivom Portreti u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru, Slova i portreti u Cafe Gallery Kerametal u Ljubuškom, Moj svijet u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu 2017., potom na Sajmu gospodarstva u Mostaru u travnju 2018., a onda i u Posušju i Masnoj Luci. Sudjelovao je i na više skupnih izložbi. Godine 2023. godine objavljuje zbirku aforizama Sržnici i zbirku misli Umizmi II.

Grgo Mikulić bio je i glavnim urednikom časopisa za turizam i kulturu življenja Turizam BiH. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, F.I.J.E.T.-a – Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu – Hrvatska i UHAH-a (Udruge hrvatskih aforista i humorista RH).

Riječ urednika Dragana Marijanovića

Poezija zalaska

Grgo Mikulić jedna je od najzanimljivijih umjetničkih figura širih zapadnih strana Hercegovine (da je vrijeme bolje i sretnije i da se do kulture više drži, bio bi značajan i u širim geografijama, i ne samo Hrvatima!), čovjek koji je, ispisujući svoj životni put, zapravo ostavljao trajne tragove u kulturi hrvatskoga naroda s obje strane i Biokova, Čvrsnice ili Vrana, Čabulje, ali bome i Žovnice. Tragovi su to koji će ga nadživjeti, i naraštaje će nadživjeti, jer, primjerice, ono što je Grgo isklesao, kako je Aleju hrvatske ćirilice isklesao, jedinstven je primjer umjetničke muke: da se nešto što se u literaturi, kako nova stoljeća nadiru, sve manje i sve usputnije spominje, kako se i hrvatsku ćirilicu spominje, naprosto iščupa iz davne povijesti pismenosti Hrvata, te tu kamenu abecedu posadi pokraj glavnoga puta, s kojega će se i za tisuću godina (ili koliko li već tisuća godina kamen trajati može), netko bolje upućen prisjetiti da je ta čudna slova davno isklesao – ne zna se kad! – neki Grgo Mikulić.

Jer umjetnik koji ne ostavi ništa za sjećanje, ni postojao nije! Tragove za sjećanja Grgo je ostavio i klešući i oblikujući, i pišući i slikajući, a evo i fotografirajući.

Pred nama je njegov fotografski ciklus Boje horizonta, nastajao godinama s obje strane Biokova, uglavnom po suhom zavičaju i slanom i vrelom priobalju, u vrijeme kad većina čeljadi još ni ustala nije ili u kasne sutone, kad utihne sva ona jadranska gungula a more se ne propinje niti kida, kad je sve mirno i nudi se znalačkom oku, u svim vremenskim uvjetima u kojima je bilo moguće da zalasci sunca ostanu u fokusu kamere, oka i duše autora. Dosta je među ovim radovima i zavičajnih fotografija, one koje se dogode u trenu i, ako ih se ne ovjekovječi, ta se prirodna ponuda, s takvim bojama i prozračnošću u odnosu na položaj i mjesto na kojemu se autor zatekao, vjerojatno više nikada neće istovremeno ponoviti. U svakoj fotografiji, ma gdje ona nastajala, u promatrača se naziru dva moguća osjećaja autora u trenucima kada ih je bilježio: ljubav i ushićenje. Te nije teško i samom promatraču prepustiti se istim osjećanjima, uz mogući upit: dokad će nama sunce zalaziti?

Ljepota je stvarna, posvud oko nas je. U izobilju. I zašto imamo sve manje vremena za nju?

Autor uopće nije uljepšavao ove fotografije, nije ih – kako bi smo to danas kazali – fotošopirao, jer se to ionako hrvatskom ćirilicom ne bi moglo napisati, nego su one uramljene onakvima kakvim ih je njegovo oko u tom trenu vidjelo. Slikao je raznim fotoaparatima; ovisno koji bi mu bio na stražnjem sjedalu, a ako nije imao nijednoga, slikao je mobitelom. I za nas priredio trideset nezaboravnih, poetskih zapisa o zalascima i izlascima, kao metaforama kratkog vremena koje živimo, izlazeći i zalazeći.

Uostalom, svako oko drukčije vidi i svako će naći ono što želi vidjeti. Sunce ionako nikada neće prestati zalaziti.

Grgo Mikulić mostarskoj publici predstavio dvije knjige i “Boje horizonta”

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Ne mogu reci ni dobro, ni loše o knjizi jer to trebaju razjasniti stručni ljudi. Mogu primjetiti da rijetko tko ima poslijeratnih i novonastalih pisaca i pjesnika kao mi. Vladajuci i s logikom i bez logike svoje podržavaju, to je neosporno sve dok jednog dana ne shvatimo da nas je vladajuća stranka dovela do ruba opstanka. Tako smo tome blizu jer nas u cijeloj Hercegovini nema ni sto tisuća. Ovi koji imaju love će samo preći granicu u svoje nekretnine širom Hrvatske.

 • Ovakav bezobrazluk si mogu priuštiti samo članovi HDZ-a,pa recite mi jeste li igdje vidjeli samo reklamu bilo kojeg građanina i k tomu da te netko drugi financira,naravno da niste !
  Zanima me da li porezna uprava češlja ove zgubidne i provjerava gdje ide novac poreznih obveznika koji uuđe u grad Široki Brijeg.
  Tko je dao novac za ovakve gluposti !
  A neki dan smo imali i ravnatelja bivšeg ravnatelja koji je prilažući svoj životopis zaboravi svoj marksistički put,ali se hvalio odličjima kao da je sam jurišao na Ciganske livade….
  Hadezovci dajte ako već kradete bar se nemojte hvaliti po internetu jer je više nego adljivo

 • Strava. Knjige iskaču ko gljive posle kiše, kipovi, izlozbe, klesanje… Sve u kućnoj radinosti.
  Turistička zajednica grada Širokog Brijega,
  na čelu Grgo Mikulić,
  prostor unajmio sam u sebe,
  piše knjiga printa ih kod sebe, placaju gradani Širokog Brijega kao neko umjetničko djelo. Pa jel vas više stid, evo 30 godina nas jašite, još nas počelini ga uši teglit. Neki dan Miro Bosnjak, sad ovaj…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.