Izjednačena prava za umirovljenje svih policijskih službenika na svim razinama

Vlada FBiH je danas, na zahtjev Federalnog zavoda za zapošljavanje, utvrdila mišljenje kojim su izjednačena prava za umirovljenje policajaca na državnoj razini s pravima njihovih kolega na razini FBiH i županija.

Mišljenje se odnosi na državne policajce SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su zbog ovih nedoumica imali niže pmirovine nego policijski službenici s drugih razina.

Riječ je o pravilnoj primjeni članka 104a Zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH. Mišljenje su pripremala dva ministarstva – Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača objasnio je da se radi o pitanju koje je trebalo riješiti za sve policijske službenike u BiH koji imaju prebivalište na teritoriju FBiH.

Trebalo je douhvatiti one koji rade u županijskim, federalnom MUP-u i policijskim agencijama na teritoriji BiH, a imaju prebivalište u FBiH. S obzirom da je MIO imao nejasnoća, tražio je dodatno tumačenje. Dva ministarstva dala su svoje mišljenje i ono je danas bilo na Vladi, objasnio je Drljača.

Radi se o jedinstvenoj definiciji za sve policijske službenike, bez obzira na kojoj razini rade, kako bi imali jednak tretman. Podsjetio je da je Ustavom BiH propisana isključiva nadležnost entiteta za oblast MIO-a, a da oni sa prebivalištem na teritoriji FBiH pod jednakim uvjetima uplaćuju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federalnom zavodu MIO.

Mišljenja smo da treba primjenjivati iste propise kod umirovljenja i načina izračuna mirovina policijskih službenika na državnoj razini kao i onih na razini FBiH. To je suština tumačenja. Kada je riječ o visini mirovine, Prema Zakonu u PIO-u to se utvrđuje kroz bodovni sustav, ukoliko nije drugačije propisano, pojasnio je ministar Drljača.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je poručio da su svi policijski službenici potpuno jednaki, da imaju ista ovlaštenja i da postoji pravna osnova za ovu uredbu.

Nema nikakvog razloga da ih razdvajamo jer rade isti posao. Ovo je samo jedan od načina da MIO lakše primjenjuje ove zakone. Mislim da ćemo s ovim zaključcima, koje je Vlada danas jednoglasno usvojila, otkloniti dvojbu koju smo dosad imali, inače bismo doveli u diskriminirajući položaj određeni broj službenika, a vi znate da će ubuduće oni moći prelaziti iz jedne agencije u drugu, objasnio je Čampara.

On je dodao da se ovo tiče umirovljenja, ali da visina plaće i druga prava ovise od zakona o policijskim službenicima i zakona o unutrašnjim poslovima, prenosi Klix.ba.

Nažalost, mi imamo decentralizirani policijski sustav gdje svaka županija mora donijeti ove zakone. Tako imamo 10 županija i 10 tih zakona, federalna razina gdje donosimo poseban zakon za tu razinu, kao i državnu. U RS-u je znatno lakše upravljati, raditi i izdvajati proračunska sredstva jer postoji hijerarhijska subordinacija, ali mi se moramo pridržavati ustavno-pravnog uređenja koje je na snazi, kazao je Čampara.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Sta je sa ostalim prtoračunskim korisnicima koji sa 40 godina staža odlaze u mirovinu sa 465 KM mirovine,najviše njih.
    Radili kaso u državnim službama a minimalne mirovine??

  • Sima treba dati iusti postotak za mirovinu a policija mlada odlazi u mirovinu ,deset godina ranije i ne radi 40 godina i sa 65 ne ide u mirovinu nego kao mlad čovjek od pedesetak godina.Nije pošteno,nimalo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.