Izgubili zdravstveno jer su primali više od 208 KM

Unatoč pozitivnim trendovima da je došlo do smanjenja nezaposlenosti u BiH, objektivni kritičari kažu kako je samo riječ o brisanju osoba koje su do tada radile “na crno”.

Naime, prema nekim procjenama, u BiH na crno radi između 150 i 200 tisuća ljudi. Mnogi priznaju da rade na crno jer nemaju drugih mogućnosti, poznavajući crne statistike kako je na zavodima za zapošljavanje prijavljeno više od pola milijuna građana, te da je radna snaga, nažalost – zamjenjiva. Država rad na crno priznaje, pak, kada ih treba brisati s evidencije nezaposlenih, stvarajući privid kako se nezaposlenost smanjila, piše Večernji list.

Naime, kako je objavio FTV, zaradite li više od 208 KM mjesečno, a niste prijavljeni, otpadate s evidencije nezaposlenih i gubite zdravstveno osiguranje. Takvih je u FBiH, od kraja prošle godine do danas oko 9 i pol tisuća. Kažimo i to kako je u prošloj godini ukupno s evidencije izbrisano 109.249 osoba, od čega su zaposlene 70.333, što znači da je 38.916 izbrisano zbog gubitka prava na zavodu.

Također, konstatirali su kako je javna tajna da zavodi za zapošljavanje imaju rijetko samo funkciju zapošljavanja, već služe kao ustanove za dobivanje zdravstvene zaštite.

Prema podacima koje smo dobili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, ukupno nezaposlenih koji imaju zdravstveno osiguranje preko zavoda je u prošloj godini bilo 259,198, što je 12,83 posto u ukupnoj strukturi, i taj je broj u odnosu na godinu prije povećan za oko 3000 osoba.

Ukupno je prošle godine bilo zaposlenih 485.528 osoba, međutim nisu nam mogli dati podatak koliko je njih od tog broja bez uplaćenog doprinosa. U Republici Srpskoj je primjerice bilo zaposleno prošle godine 268.162 radnika, dok za oko 34 tisuće radnika nisu redovito uplaćivani doprinosi.

”Imamo najmanje 200 tisuća osoba koje se vode kao nezaposlene, a rade. Anketa o radnoj snazi to jasno detektira. Potrebno je naći neki model kako bi se zavodi za zapošljavanje rasteretili te socijalne komponente – da su oni neki servisi zdravstvene zaštite,” kazao je glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić za FTV.

Mnogi, pak, ekonomski stručnjaci kažu kako postoji stav da zdravstveno osiguranje ne bude više u obvezi zavoda za zapošljavanje jer bi na taj način dobili realniju sliku tko želi raditi.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj: