Izgradnja autoceste Međugorje – Počitelj počinje ove godine

Javno poduzeće Autoceste FBiH su u 2014. bile najveći investitor u BiH”, kazao je na redovitoj godišnjoj konferenciji Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. “Prošle godine uloženo je 560 milijuna KM investicija, imali smo 63 milijuna čiste dobiti i 45 kilometara nove autoceste.

Uspjeli smo dogovoriti s međunarodnim kreditorima oko 480 milijuna KM za sljedeći investicijski ciklus od 2015. do 2018. tijekom kojeg bi trebalo biti izgrađeno 80 km autoceste”, rekao je Karić dodavši da su otvorena i tri centra za upravljanje autocestom A1.

Prema njegovim riječima, ako izgradnja bude nastavljena sadašnjim intenzitetom uz održiv model financiranja, koridor Vc kroz Federaciju BiH mogao bi biti završen do 2020. godine.

Povećanje investicija

Karić je istaknuo da su Autoceste FBiH u protekle tri godine investirale četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina. “Sada imamo 102 kilometra autoceste, što je 35 posto od ukupne dužine autoceste na koridoru Vc. Realizirano je 11 projekata u 3 i pol godine poslovanja, a na njih sedam sudjelovale su domaće kompanije. Na izgradnji je u jednom trenutku bilo 5000 radnika i 200 kompanija, a ukupne investicije u 3 i pol godine iznosile su 1,25 milijardi KM, što opet pokazuje da su Autoceste FBiH pokretač bh. gospodarstva”, rekao je Karić.

Veza s EU

U ovom ciklusu izgrađeni su i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje od petlje Međugorje do međunarodnog prijelaza Bijača, čime je BiH povezana s europskom mrežom cesta. Karić je najavio da će u 2015. početi izgradnja autoceste od petlje Međugorje do Počitelja.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.