Izetbegović: Zaustaviti Radončića i koalirati s HDZ 1990

”HDZ BiH planira dugoročnu stratešku suradnju sa SDA i neće je dovesti u pitanje praveći neizvjesnu avanturu sa Savezom za bolju budućnost”, rekao je Bakir Izetbegović i dodao kako bi rado zaustavio štetni i bespotrebni rat koji Fahrudin Radončić vodi protiv njega i niza bošnjačkih političara već godinama.

“Radončić je, nažalost, u posljednjih nekoliko mjeseci mogućnost da njegov Savez za bolju budućnost uđe u vladajuću koaliciju vrlo grubo odbijao, tako da to očigledno nije realno. Realnije je koliciju proširiti sa HDZ-om 1990”, istaknuo je Izetbegović.

U intervjuu za Press, bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je kako će neizbježno doći do međuetničkih konflikata ukoliko budu ostvarene namjere o jednostranim referendumima u Republici Srpskoj.

“Treba li nam zaista to nakon svega što smo prošli prije par desetljeća? Naravno da ne treba, treba nam mir i stabilnost koji donose investicije, zapošljavanje, sigurnost građana”, rekao je Izetbegović za Press.

Govoreći o djelovanju Islamske države i mogućim posljedicama po BiH, Izetbegović je rekao kako ne treba potcijeniti takvu opasnost.

“Islamska država se hrani osjećajem muslimana da se nad njima desetljećima vrši teror u mnogim dijelovima svijeta”, rekao je Izetbegović i dodao da ta radikalna organizacija zaista namjerava dovesti u konflikt muslimane s ostatkom svijeta.

Komentirajući djelovanje vehabija u BiH, Izetbegović je rekao kako neće biti problema sve dok oni svoju vjeru zadržavaju za sebe, dok svoj način prakticiranja i poglede ne nameću drugima i ne unose razdor u zajednicu.

“I među vehabijama i selefijama, što je precizniji naziv, će doći do raslojavanja. Ogromna većina njih će se oduprijeti ovome što radi Islamska država jer to je apsolutno suprotstavljeno duhu islama”, rekao je Izetbegović i dodao da Islamska država progoni ljude, uzima im prava i uživa u brutalnom i nemilosrdnom kažnjavanju.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Moj Bakire tvome carstvu i vladanju 20 god.Sarajevom i većinom institucija će doći kraj kad tad.Hoćeli to biti ove godine ili za dvije godina nije bitno,ali taj lopovluk više narod ne može da trpi. Sa malim strankama ssamo sebe ukopavaš i produžavaš svoj politički život iz mjeseca u mjesec.Bakire ne glumi Erdogana,narod je gladan,socijale sve više i više.Zna se da ti drmaš i vladaš Sarajevom i državnim i privatnim kapitalom ali kraj tome se bliži.I ostali narod trebna da živi pored tvoji 200 aginski obitelji,stranački i rođački veza. Radončić je tvoja najveća opasnost i zato ga ne želiš u vlasti.Fahro kad,tad dolazi,samo je jači i jači i narod ga voli i vjeruje mu sve više i više.

Komentiraj: