Izetbegović u Mostaru: Jedino mi imamo snagu da riješimo sve izazove

Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar organizirao je iftar i druženje u Mostaru kojem je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno, Izetbegović je, obraćajući se prisutnima podsjetio na brojne izazove s kojima se Mostar i cijela Bosna i Hercegovina suočavala u prošlosti, ali i na uspjehe koji su u istom razdoblju ostvareni.

Mostar je dugo bio srušen rad. Devet godina smo čekali da se podigne Stari most, možda najljepši objekt u BiH. I gospodarstvo je bilo srušeno. Danas se gospodarstvo pokrenulo, grad se izgradio, živi se mnogo bolje. Izbori su konačno održani. Velež je zaigrao na novom stadionu. Stvari idu naprijed, kazao je Izetbegović.

Govoreći o problemima, ukazao je na političke prilike kao manji problem i odlazak mladih ljudi kao najveći izazov s kojim se BiH suočava.

Trideset i dvije godine SDA rješava probleme. Neki se pitaju imamo li snage nastaviti. Ja mislim da imamo i da nema zamjene za nas. SDA je odgovor svih Bošnjaka i patriota. Nas vezuje jedna ideja, ideologija i emocija. Mi volimo ovu zemlju. SDA nije bazirana samo na emociji. Ona je politička snaga koja je dokazala da ima sve što je neophodno da riješi svaki problem, izjavio je Izetbegović.

Podsjetivši na ključne procese u posljednje tri desetljeća, predsjednik SDA je posebno izdvojio 1993. godinu i rušenje Starog mosta kao, kako je kazao, dno rata.

Onda smo se sabrali i te enklave, odvojene od svijeta, su se organizirale i dogodilo se čudo bosanskog otpora. Suprotstavili smo se daleko nadmoćnijoj sili i hvala herojima, mostarskim i bosanskohercegovačkim, koji sjede i večeras ovdje. Bez njih sve to ne bi bilo moguće, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je izdvojio angažman federalnog premijera Fadila Novalića, koji unatoč preprekama, ostvaruje značajne rezultate.

Sedamdeset posto PDV-a se puni tamo gdje je bila Armija RBiH, kazao je Izetbegović.

SNSD i HDZ BiH žele, kako je kazao, sputati sve probosanske snage u jednu trećinu, unatoč činjenici da probosanske stranke imaju 60 posto ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, predsjednik SDA je kazao da se nije moglo prihvatiti rješenje koje je nepovoljno po probosanski blok.

Današnja sjednica Doma naroda je pokušaj HDZ-a i SNSD-a da nešto urade na silu i da se makar na razini percepcije usvoji Izborni zakon. To im neće proći. Nećemo im to dozvoliti, poručio je Izetbegović.

SDA, dodao je, pripada bloku političkih stranaka koje su patriotske i koje ne bježe odgovornosti, a jedina SDA ima snagu da riješi sve izazove.

Iftaru i druženju, čiji je domaćin bio predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, prisustvovali su brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanske županije, gospodarstvenici, kulturni radnici i građani Mostara, priopćeno je iz SDA.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.