Izetbegović ponudio koaliciju na svim razinama Nikšiću, ali on ga (za sada) odbio

U utorak predvečer u središnjici Stranke demokratske akcije (SDA) održan je sastanak užeg vodstva te stranke predvođena Bakirom Izetbegovićem, i užeg vodstva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) predvođenog s predsjednikom stranke Nerminom Nikšićem.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da imamo veoma ozbiljnu situaciju u državi i regiji koja traži jedan snažan odgovor i snažan blok probosanskih snaga, tako da smo SDP-u ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pružila od vrha države preko entiteta do kantona u koju bi ušli SDA, SDP, DF, a po potrebi i manje stranke, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka između predstavnika ove stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti.

Izetbegović je dodao kako smatraju da u ovoj državi i društvu postoje četiri komponente. Srpska i hrvatska, koje su se već dogovorile i ujedinile, bošnjačka koju u većini predstavlja SDA i četvrta komponenta, ljevičarske, građanske stranke.

Bez obzira na to mislim da se bošnjačka i bosanska komponenta mogu naći u 99 % bitnoga za ovu zemlju. Kada poredamo prioritete i političke fokuse da se otprilike poklapamo u 99 % onoga što je važno za ovu zemlju – europski put, NATO, pomirenje i drugo, naveo je Izetbegović .

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je istaknuo da je sastanak protekao u veoma korektnoj atmosferi i da nije bio kurtoaznog karaktera.

SDP BiH je ostao pri svome stavu. Mi u županijama idemo u formiranje županijskih skupštinskih većina. SDA će vjerovatno i sama krenuti u neke aktivnosti kada je riječ o županijskim skupštinama. Što se tiče SDP-a, mi smo iznijeli svoj stav da u ovom trenutku ne razgovaramo ni s kim o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. Za nas je ključno pitanje da pričekamo odluku Središnjeg izbornog povjerenstva kada je riječ o formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko bi ta odluka bila protuustavna, na način da preferira popis stanovništva iz 2013. godine, to bi za nas značilo praktično da prestaje potreba za multietničkim strankama kakva je SDP, kazao je Nikšić.

Ponovio je da je SDP ostao pri svom stavu, da neće iznevjeriti svoje partnere s kojima su krenuli u formiranje većina u županijskim skupštinama.

Ovdje nismo došli da donesemo bilo kakvu odluku. SDP odluke donosi na svojim stranačkim tijelima. Imali smo više nego korektnu ponudu SDA, istaknuo je Nikšić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako gleda na formiranje koalicije šest stranaka na razini Sarajevske županije, Izetbegović je kazao da je SDA relativni pobjednik na svim nivoima, a da se na ovaj način pravi jedan presedan koji unosi novi kaos u kaotične odnose u BiH.

Mi smo apelirali na SDP da ne ide u tom smjeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo procijeniti da one nisu dobre, kazao je Izetbegović.

Puno odgovornije prema ovoj državi, kako je dodao Izetbegović, bilo bi da se napravi jedna kompaktna, koherentna vlast od vrha države preko entiteta do kantona.

Trebamo uraditi ono što od nas očekuju glasači, a oni sasvim sigurno očekuju jedan jak probosanski blok koji će zaustaviti neke negativne tendencije, kazao je Izetbegović.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.