Izetbegović: Odnosi u BiH su toliko loši da izborna reforma sada nije moguća

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako uskoro očekuje još jedan posrednički pokušaj Europske unije da se izmijeni izborni zakon u BiH, ali je kazao kako to u postojećim okolnostima neće dati rezultate.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je kazao kako bi u narednim danima u BiH trebala doći predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ne bi li isposlovala neki dogovor o promjenama izbornog zakona kojega hrvatske političke stranke u toj zemlji smatraju diskriminatorskim.

U intervjuu kojega je nakon toga dao za FTV Izetbegović je potvrdio kako i on očekuje dolazak nekog od “visokih dužnosnika EU” koji će pokušati još jednom “nešto probati”, ali misli da to neće biti Von der Leyen.

Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim pod utjecajem gospodina (Andreja) Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud. Jednostavno tako je pokvarena atmosfera, kazao je Izetbegović okrivljujući za stanje u kojemu su odnosi u BiH temeljito pokvareni predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, javlja Hina.

Njemu je još jednom predbacio suradnju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom za kojega kaže da ne prestaje prijetiti cijepanjem BiH, radi protuustavne stvari i vrijeđa.

Ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona (o zabrani nijekanja ratnih zločina) koji je nametnuo (Valentin) Inzko, to je stavljanje nama soli na rane. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da mi napravimo atmosferu u kojoj može proći jedan izborni zakon i njegove izmjene, poručio je Izetbegović Čoviću.

Pojasnio je kako su pregovori o izbornoj reformi propali jer hrvatska strana nije pristala na reduciranje uloge parlamentarnih domova naroda koji bi, prema ocjenama SDA, trebali samo štititi vitalne nacionalne interese a ne biti još jedno zakonodavno tijelo, posebice u Federaciji BiH.

Dakle morat će odustati od tih mehanizama blokade i to će se morati sve svesti na zaštitu hrvatskog korpusa, a ne na dominaciju, kazao je Izetbegović.

Opći izbori u BiH odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva raspisani su za 2. listopada.

(www.jabuka.tv)19 komentara

  • ….nikako da skontam s kojim pravom jedan konstutivni narod rjesava probleme drugog ili ti treceg konstutivnog naroda. Valjda bi kad su sva tri naroda konstutivna tj. ravnopravna trebali rjesavati svaki svoje probleme a ne tuđe….ovdje je izgleda lopovluk ozakonjen…..Boze dragi smiluj nam se svima…..

  • visokog prestavnika poslat tamo odkud je i došo a ako nema dogovora braća se djele svak sebi sto zaradiš troši pa trideset godina nema pomak dokle u pi.m. kad će jednom krenut život prodje

  • A ko će to ga poslat odakle je i došao. Svi dosadašnji nisu ništa radili a za uzvrat nagrađeni su večernjakovim pečatom. Naša dvoličnost.

  • Bakir je toliko dobra napravio za hrvate da ce biti u užem krugu za Večernjakov pečat, naravno uz Schmidta..! Barem je do sada tako bilo. Ne treba običaje Pavkovicu mjenjati…

  • Niti u tikvi suda niti u baliji druga.
    Ovi balindžosi su živa ciganija i ovu abortus nazovi,,državu”treba što prije razbucati ,predugo sve ovo traje.

  • Država sklepana na silu se uvijek raspadne. Pobili su pola milijuna Hrvata da ni opstala Jugoslavija hegemonija Srba. Ti jadni Hrvatim vjerojatno leže u Jasenovcu i zato ga ne daju prekopati. U Širokom Brijegu uklonjen spomenik partizanima, babe partizanke gorke suze lile što se dira spomenik žrtvama fašizma kad ispod spomenika ni P od partizana, nego Njemci. Toliko su ti partizani bili priglupi da nisu znali skinuti im medaljice oko vrata i onda nitko ne bi saznao nikad. Takvo vam je partizansko groblje i Jasenovac. Kažu da Tito nikada nije posjetio Jasenovac, pretpostavljam zbog grižnje savjesti jer znalo je živinče da su tu pokopana tijela onih koje je on naredio ubiti. Srbi isto to znaju i idu mitingovati u Jasenovac. Samo istina teško izlazi sli klupko se odmotava i kada krepaju sve ubojice slijedi otkopavanje. Oni prave spomenik kofera u Zagrebu za ljude koji su otišli i ne zna se jesu li ubijeni ili nisu dok za svoj vlastiti narod,pola milijuna, nemaju spomenik. Podanička država. Takvi smo i mi u BiH

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.