Izetbegović misli da će isporuka cjepiva za BiH uskoro krenuti – Jabuka.tv

Izetbegović misli da će isporuka cjepiva za BiH uskoro krenuti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović upozorio je da nije dobro to što je Bosna i Hercegovina doživjela od COVAX mehanizma u vezi s nabavom cjepiva protiv koronavirusa, ali je najavio da bi uskoro trebala krenuti isporuka cjepiva.

Trebali su se pobrinuti da dobiju cjepivo na vrijeme i države s manjim utjecajem, koje su platile cjepivo. Siguran sam da je bilo problema s njihove strane jer zašto nam šalju pismo 22. veljače, u vrijeme kad je uveliko trebalo isporučiti Bosni i Hercegovini stotine tisuća doza cjepiva. Zašto tad pismo da moramo izdati neke dopunske dokumente i jamstva, u odnosu na COVAX, istaknuo je Izetbegović u izjavi novinarima.

Ukazao je i na reakcije nositelja vlasti. Umjesto da, kako je kazao, Ministarstvo civilnih poslova BiH, istog dana dopuni dokumente, traže suglasnost entiteta.

Sljedeće je do nas, stojimo deset dana. Ali bit će te stvari prevladane i mislim da će u prvoj polovici ožujka konačno krenuti isporuka, cjepiva za Bosnu i Hercegovinu istaknuo je.

Kako je najavio, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarat će ovih dana telefonski s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, u vezi s isporukom cjepiva protiv virusa korona Bosni i Hercegovini.

Sve države u istom vremenu, traže istu stvar. Tada mora doći i do problema, da oni koji imaju više utjecaja jednostavno prije dođu do cjepiva i u većem broju, istaknuo je Izetbegović, prenosi Fokus.ba.

Program globalne distribucije anticovid vakcina (COVAX) namijenjen je da bi se osigurala dostupnost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u državama s niskim i srednjim dohotkom. Predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima siromašnim državama omogućiti jednak, brz i pravičan pristup cjepiva.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.