Izetbegović, Komšić i Radončić poručili: Milorade ne prelazi crvenu liniju

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i dužnosnicima RS-a u srijedu sa zajedničkog sastanka u Predsjedništvu BiH da neće dopustiti prelaženje crvene linije.

Od njih traže da povuku nedavne zaključke definirane u NSRS-u.

Izetbegović je u svom obraćanju rekao da će na svaku prijetnju teritorijalnom inergritetu BiH odgovoriti snažno, prenosi Klix.ba.

Nijedan pedalj ove države se ne može odcijepiti. Takvo nešto dovodi do narušavanja mira. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno OHR, da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci za krizu koju je prouzrokovao Dodik. Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo, kazao je on.

Izetbegović je dalje naveo da od Srbije traže da se striktno pridržava Daytonskog sporazuma, a naročito njegovog članka 1.

Blage su i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovom prisustvu i pred patrijarhom SPC-a Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji. Nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Nećemo podržati izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda, o tome se može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO, rekao je lider SDA.

Pozvao je HDZ da pokrene proces uspostave vlasti u FBiH imenovanjem predsjednika FBiH. Također, rekao je da je BiH u prilici preuzeti 140 milijuna eura grantova i da je to sada u opasnosti. Naglasio je da su pojedini investitori najavili povlačenje investicija iz BiH.

Radončić je rekao da su danas kao vladajuća koalicija izvršili moralnu i državničku obavezu da iskažu “stav patriotskih snaga u BiH nakon ovoga što danima dolazi od Dodika i vlasti RS-a”.

Nismo to uradili da bismo uplašili građane, nego da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne smije prijeći. Nakon ovih reakcija očekujemo da se izvrši korekcija zahtjeva koje nitko ne može prihvatiti, rekao je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu u institucijama BiH kako to predviđaju Ustav i zakoni BiH.

Štetu od njegovih postupaka u najvećoj mjeri snosit će građani RS-a zbog povlačenja potencijalnih investitora koje će otjerati atmosfera nesigurnosti. Druga stvar, ovdje u Predsjedništvu imate mnogo sporazuma i ugovora financijske naravi. Veliki dio tog novca treba ići i u RS. Zato je takva vrsta političkog djelovanja nepotrebna i nanosi štetu onim ljudima za koje kaže da se zalaže, kazao je Komšić.

On je dodao da se mora znati dokle se može ići u političkom djelovanju.

Država BiH i njen suverenitet i integritet nisu nešto o čemu se pregovara, institucije BiH, uključujući Ustavni sud i strane suce, također nisu nešto o čemu se pregovara. Da bi se o tome pregovaralo, mora se ući u sveobuhvatnu reformu sustava. To što nam se odluke sudova ne sviđaju, ne znači da se one ne moraju provoditi, ali ne možete ih izravno rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta, poručio je Komšić.

Pozvao je Dodika da se vrate uobičajenim poslovima i aktivnostima te donošenju odluka koje su im u opisu poslova.

BiH se sigurno neće raspasti ni doći u priliku u kojoj je bila kad je velika sila udarila na nju i pokušala je rasturiti. Nije uspjelo tada i neće nikad, jer je to volja većine građana BiH, poručio je Komšić.

(www.jabuka.tv/FOTO: Fena)


13 komentara

  • Klasični udar na ustavni poredak BiH od strane islamističkih probosanskih unitarističkih snaga predvođenih vođom muslimanskog bratstva u BiH Bakira Izetbegovića. Udarili islamisti na sve živo od Srba, koje ko fol moljakaju da se vrate u “institucije” BiH koje oni rastaču i uz pritajenu prijetnju Čoviću da žurno delegira predsjednika FbiH i da ne opstruira vlast u BiH. Klasični sindrom obrnute psihologije i primjene Overtonova prozora koju im pripremaju ili ovi iz MZ ili Erdogan. Islamisti uče magare – BiH preživljavanje bez hrane dok ne krepa. Do sada im je ova politika uspjevala jer iz tzv. zapad podržava u njihovoj maksimalističkoj politici kojom se kao fol suprotstavljaju Rusiji, a moje mišljenje je da tzv. naprednaci zapadnjaci samo prodaju islamisitima svoje usluge na štetu Srba i posebno Hrvata. Najžalosnije u svemu tome je da Hrvati i RH šute, a kada i progovore to je na štetu Hrvata BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.