Izetbegović i Čović verbalno se sukobili na proslavi Dana nezavisnosti BiH

Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović uspjeli su se u četvrtak neizravno verbalno sukobiti i na primanju kojega su priredili u povodu 1. ožujka kojega se u BiH obilježava kao dan nezavisnosti.

Predmet njihovog prijepora ponovo je bio izborni zakon odnosno njegove očekivane izmjene o čemu se već mjesecima bezuspješno pregovara kako bi se odgovorilo na presudu Ustavnog suda BiH kojoj je neustavnim proglašen raniji način biranja nacionalnih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Sada se za to traži nova formula no nema nikakvih naznaka približavanja stavova ključnih stranaka HDZ-a BiH i SDA predvođenih upravo Čovićem i Izetbegovićem.

U govoru kojega je održao pred uzvanicima u četvrtak na svečanom primanju u Predsjedništvu BiH Čović je kazao kako su izmjene izbornog zakona “apsolutni prioritet” unatoč brojnim drugim izazovima koji čekaju tu zemlju, posebice na putu približavanja Europskoj uniji a Izetbegović je to prokomentirao konstatacijom kako je njegov kolega u državnom vrhu o tome govorio bez potrebe i na “predimenzionirani” način.

“Izmjene izbornog zakona u ovom trenutku pitanje je svih pitanja, posebice jer su odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ali i odluke Ustavnog suda BiH usko povezane s problematikom zaštite ljudskih prava, temeljnih sloboda i prava manjinskih zajednica na sudjelovanje u političkom životu”, kazao je Čović.

Po njegovu sudu hrvatski narod u BiH je u poziciji u kojoj su “grubo narušena” njegova prava legitimnog predstavljanja u vlasti a takva situcija narode u BiH udaljava jedne od drugih, dovodi u pitanje vrijednosti definirane u ustavu te ugrožava autoritet institucija BIH i njenu državnost.

Izetbegović je nakon toga u izjavi novinarima taj dio Čovićeva govora ocijenio nepotrebnim.

“To je u velikoj mjeri iz kuta HDZ-a odnosno njihovih zahtjeva koji se odnose na izmjene izbornog zakona. Mislim da je ta dimenzija bila nepotrebna i predimenzionirana “, kazao je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na svečanom primanju nije ni bio jer vlasti u Republici Srpskoj koja je njegova izborna baza ne priznaju 1. ožujka kao praznik.

(Hina)

12 komentara

 • Ja bi volila da se oni i fizicki obracunaju …malo su dosadni s ovim predstavama za narod pa onda sutra skupa na rucak!

 • Ovaj Živković opak..trabunja li trabunja.Od kada je postao janjičar nema s njim mehkano.E Boga mi ćeš omekšat žućo ili će se ovo sve raspast.
  Ajmo,neka vama muslimanima predstavnike izaberu Tajlanđani. E stvarno niste normalni .

 • Neznam koji mi je odvratniji,izdajnik ili neprijatelj????
  Samo hadezovcima odgovara ostanak BiH-a kao države a stvarnost je takva da je treba uništiti..

  • Da jer logično narod bi ih kaznio kad bi dobili treći entitet. I teže bu tu vladali s obzirom na prejaku konkurenciju s tisućama članova poput 90tke i 20 HSPova

 • bakiru nije do izbora jer se on nema pravo kanditovati pa hoće ko i u slučaju mostara doživotni predsjednik ,možda mu to i prođe ali na njegovu dijelu što je unio u federaciju 24 posto

 • Lijanovići i YUrišić su u dva mandata bili sa lagumdžijom ,a da nisu imali niti 5 posto potpore ,oni su zlo i izdajice ,a Čova je veliki muljac samo loži gleda sebe i Mostar ,hebe se njemu za Široki i Herceg-Bosnu, kakav on takav zrinja multi kulti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.