Izetbegović: HDZ-ov prijedlog o “legitimnom predstavljanju” neprihvatljiv je za SDA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozdravio je službeni stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodavstva potrebno izmijeniti Ustav BiH, kako bi se u potpunosti implementirale presude Europskog suda za ljudska prava i otklonila diskriminacija prema dijelu građana BiH koji nisu iz tri konstitutivna naroda.

SDA već dugo zagovara taj stav kroz bezrezervnu provedbu presuda Sejdić-Finci i ostalih, što je i obveza na europskom putu, sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Zahtjev SDA je, dakle, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona, napisao je Izetbegović na Facebooku.

Vrlo značajnim smatra i stav Savezne vlade Njemačke da bi insistiranje na načelu “legitimnog političkog zastupanja naroda” moglo produbiti etničke podjele i otežati provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava.

Bez reduciranja nadležnosti domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovaj zahtjev HDZ je neprihvatljiv za SDA, na čemu uporno inzistiramo i što je glavni kamen spoticanja u dugogodišnjim pregovorima sa HDZ-om, naglasio je.

Izetbegović je na kraju naveo da se nada se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

HNS BiH: Stav njemačke vlade o reformama u BiH nije ni izašao u javnost i već se zlonamjerno interpretira

(www.jabuka.tv)


14 komentara

  • nećeš razbojniče, ako treba puškom branit ću svoje, nisu balije moji predstavnici niti će ikada biti. Čovića treba hitno maknuti s vlasti jer je on obična pič.a od čovika, kad dodje pred izetbegovića ne smije zucnuti, laje tek kad se odmakne 200 km od njega!

    • Laže smrad, njemci su drukčije rekli al smrad ovaj i sejdo smislili priču za djecu i glupe talibane. GOTOVO JE VEHABIJE SMRDLJIVE!!!

  • U tom slučaju nema od BiH ništa. Što se tiče Njemačke (i Austrije) oni nikada nisu poštivali prava manjih naroda, prema tome njihovo mišljenje je nebitno.

  • nisu Hrvati ginuli da im balije kroje sudbinu,mi smo starosjedioci na prostoru BiH,a sto su oni prelazili na islam i nakotili se-njihov problem-dzamahirija je njihov plan-eto im Sarajevo,Tuzlu……hrvatsku zemlju-nasu Hercegovinu nikada nece ni dobiti ni tlaciti,nas je malo ali smo uvijek spremni:prkosni,ponosni,hrabri-to smo mi:Hrvati Hercegovci

  • Bakir zbori ovako i vrijeda hrvatski narod a njegova supruga Sebija ima punu podrsku HDZ i njihovog min. Mandica za sve sto zine. Tko je ovdje lud…. Covic i HDZ spasavaju Sebiju, cute za Osmicu i Cikotica a Bakir potapa HDZ gdje stigne…

  • Aj ne serekajte, nisu vam balije krive što je očito sve prodato, to je cijena na koju je Tuđman svjesno pristao, žrtvovao je sve u Bosni i Posavini, da bi stvorio Hrvatsku u današnjim granicama. Potpisao je Deyton, navodno pod pritiskom, radi mira, a mogao je reći, gospodo ako Daytonom Srbi dobijaju entitet, Hrvati moraju dobiti svoj entitet, i dati muslimanima entitet. Točka.
    Ali ipak je on bio oficir, vjerovao je u pomirdbu ustaša i partizana, a za Hrvate iz Bosne je smatrao da ionako nisu dovoljno hrvatski osviješteni jer su dugo živjeli sa muslimanima i Srbima. Od ukupnog broja Hrvata u BiH do 90tih, njih 80% živjelo je na prostoru Bosne i Posavine, a 20% na prostoru Hercegovine. Bez Hrvata Bosne i Posavine, vrlo skoro će preostali Hrvati iz Hercegovine postati potpuno nebitan politički faktor u BiH. Sve pare idu u Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, te gradove u srednjoj Bosni. Ovi politički predstavnici Hrvata srednje Bosne isto da ne postoje, ne čuju se, već samo pred izbore zakukaju. Njima je extra, imaju doživotno osiguranje u državnim službama, na temelju načela konstitutivnosti, udio u vlasti, sasvim dovoljno da se zadovolji lagodan život, a to što općine sa hrvatskom većinom demografski propadaju, znate koliko ih to zanima? Bakir to vidi, slabost hrvatske politike u srednjoj Bosni, tu vidi priliku da prepolovi hrvatsko biračko tijelo. Tako da će nakraju ostati samo birači iz Hercegovine, pod ovakvim izbornim zakonom, jer do promjene izbornog zakona po covicevom nikada neće doći, jer to ne da međunarodna zajednica, koja smatra da Hrvate treba utopiti u građanski model.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.