Izetbegović: BiH nije cilj spriječiti Hrvatsku u spajanju teritorija

Član PBiH Bakir Izetbegović primio voditelja izaslanstva i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, priopćeno je.

Izetbegović je informirao Wigemarka o činjenicama koje se odnose na aktualna pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te o ranije donesenim stavovima institucija BiH o izgradnji Pelješkog mosta.

Istaknuo je da cilj Bosne i Hercegovine nije da spriječi Hrvatsku u spajanju njezinih teritorija, nego da zaštiti svoje interese i ostvari pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dviju zemalja, podsjetivši da je to i službeni stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. godine o kojem je Hrvatska službeno izviještena i koji nije izmijenjen.

Izetbegović je napomenuo Wigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Europskog povjerenstva, predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dviju država, kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora od strane Hrvatske.

Nažalost, ovaj stav je ignoriran. Isto tako su ignorirani službeni stavovi Predsjedništva BiH i drugih bh. institucija, pa je Europsko povjerenstvo odobrilo sredstva Hrvatskoj bez ikakvih službenih konzultacija sa BiH.

Izetbegović je iskazao očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU.

(Fena)

9 komentara

  • A ja pomislila da ne brani Hrvatskoj spojiti nas iz BiH , iz naslova.
    A on brani graditi Hrvatskoj na hrvatskom teritoriju pa gdje to ima?
    Ima pravo Hrvatska da gradi što hoće na svojoj teritoriji .

  • Imali itko od hrvata da pita Bakira i Kemu Ademovića tko ubi i naredi ubistvo Joze Leutara,Ugljena,zašto,tko te istrage godinama zataškava,usmjerava u pogrešnom smjeru itd.Bošnjacima kad spomeneš da u BiH-ni postoje Vehabije,selefije,povratnici sa Sirijskih ratišta,radikalni islamisti svi se uvrijede.Jedino su složni u napadu na hrvate u BiH-ni i RH-koj.Ovoliki izljev mržnje,medijskih napada,,objeda,,na račun hrvata,RH-ke,presj.Kolinde itd.je ne shvatljiv,radikalno bolestan…Dokle više će hrvati ovo trpjeti,šutiti,pa nismo u Osmanlijskom carstvu.Ovo je pre strašno i prelazi sve granice normalnog,ljudskog razuma.

  • Bakir nam svima drži predavanja.Tugo moja gdje mi živimo…Stvarno smo jadni da jadniji ne možemo biti…Pobili nas,protjerali,tlače nas od rata,mjenjaju povijest,procesuiraju koga i kako žele i sada i ovo…Sada najavljuju i tužbu protiv RH-ke i traženje ratne oštete.Mesić,Nobilo,Vesna,Zoran Pusić i slični njima su ovom kumovali.

  • Čujem da je Izetbeg Bakir glasnogovornik druga Gage Čovića. Prosto nisam mogao da vjerujem, ali sada vidim da je istina jer od druga Gage ni “avaza”.

Komentiraj: