Izdvojeno 14,5 milijuna maraka za aktivno zapošljavanje

Vlada Federacije BiH na sjednici u Sarajevu, uz ostalo, utvrdila je te u parlamentarnu proceduru uputila nacrt zakona o faktoringu. Prema riječima predlagača, predstavnika federalnog ministarstva financija, faktoringom kao pravnim poslom kupoprodaje više vrsta potraživanja olakšat će se poslovanje mnogim poduzećima koja imaju problem s naplatom potraživanja, a njih je uistinu mnogo.

Zbog nedostatka zakonskog okvira, poslove faktoringa u Federaciji BiH dosad su obavljala dva društva, a cilj je zakona razviti poslove faktoringa u koji bi se aktivnije trebale uključiti i banke. Nadzor nad poslovima faktoringa preuzima Agencija za bankarstvo Federacije BiH.

Ovaj je zakon, istaknuli su predlagači, posebno poticajan za mala i srednja poduzeća. Na kraju, zakon je poticaj i izvozu te povećanju vanjskotrgovinske razmjene, istaknula je prilikom rasprave Mira Bradara.

Pored zakona o faktoringu čije bi donošenje trebalo potaknuti gospodarski razvoj u FBiH, Vlada FBiH dala je suglasnost i na program rada Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, prenosi Večernji list. Programom rada predviđeno je izdvajanje oko 14,5 milijuna maraka za politiku aktivnog zapošljavanja, od čega će najveći dio biti utrošen na projekte zapošljavanja i samozapošljavanja mladih.

Pred ministrima se našla i informacija o radu četiri Slobodne zone u Federaciji BiH, SZ Hercegovina, Vogošća, Visoko i Lukavac. Izvješće je usvojeno jer sve su Slobodne zone poslovale pozitivno, a čula su se i razmišljanja o potrebi osnivanja novih poslovnih zona u FBiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.