Izbori za EU parlament: Najviše mandata osvajaju HDZ i SDP

Prema izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Europski parlament iz Hrvatske dobio je HDZ (33,74 posto) što bi mu donijelo šest mandata.

Slijede SDP i partneri s 27,81 posto ili četiri mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,67 posto) te Možemo! (5,84 posto).

Uz izuzetak osam biračkih mjesta na samoborskom području, u Hrvatskoj su u nedjelju, u 19:00 sati zatvorena birališta i završeni europski izbori, četvrti na kojima je sudjelovala i na koje je izašlo malo birača.

Od nedjelje u 7:00 sati, kad su biračka mjesta otvorena, do 16:30 sati na birališta je izašlo samo 487.000 ili 15,05 posto birača.

To je osjetno slabiji odaziv u odnosu na europske izbore iz 2019., kada ih je do istog vremena glasovalo 21,31 posto, ali i na izbore iz 2014., kada ih je glasovalo 16,45 posto, javlja Hina.

Birališta u Bosni i Hercegovini na kojima su hrvatski državljani u našoj zemlji mogli glasati za zastupnike u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske zatvorena su u 19:00 sati.

Sva birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini su zatvorena u 19 sati, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Dodao je kako je sve proteklo bez ikakvog incidenta te da je izlaznost znatno manja nego na izborima za Hrvatski sabor.

Hrvatski državljani u BiH mogli su glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu, te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.

Birati 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju je, u zemlji i inozemstvu, u 40 država, moglo 3 milijuna 371 tisuću birača.

Konačni podaci o odazivu znat će se kad se prebroje glasovi sa svih 6.751 biračkog mjesta u zemlji i inozemstvu, a treba imati na umu da se posljednje zatvara u ponedjeljak u 4:00 sata u Los Angelesu.

Privremeni izbori rezultati znat će se u nedjelju u 23:00 sata, objavit će ih Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon što se zatvore birališta u Italiji, čiji birači posljednji glasuju u EU.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

5 komentara

  • 19:28,ma ti si teror bolesniče otpepaj crvena bolesna nakarado,ti si bio u zamrzivač u za vrime teške i neobične bolesti koja je pokosila puno naroda ,a možemo je zvati kako hoćeš ,bolest teška je postojala jeli od Boga ili vraga,ali je ubila puno dobrih ljudi dosta mladih i ušuti je nakarado

  • Svi koji su otisli u EU parlament otisli su iskljucivo zbog osobnog napredtka i saborske place tamo. Na svaku odluku klimnu glavom i odobre pa bila ona na zlo ili dobrobit Hrvatske , jedini posten covik medju njima je Bartulica ali nemore on sam nista. Hrvatska jeste mala ali bi mogla traziti saveze s ostalim clanicama koje zele suvereno odvagati sta je na dobrobit istih ili ne , pa onda slozno odbiti neke smjernice. Nazalost drze se vazda pogresne strane koja vecim djelom donosi odluke na stetu manjih clanica ukljucujuci i RH. HDZci se ulizuju za bolje pozicije , SDPci zele i sada Jugoslaviju i podrzavaju sve od strane EU sto otezava RH da funcionira kao suverena drzava , mozemo je obicna sekta koja ide protiv prirode i drustva jedino DP je ured ali slab. neocekujem nista dobro i od prvog dana nisam odobravao ulazak RH u EU

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.