Izbori reda radi: Predsjednika će naslijediti sin

Turkmeni su u suboti birali novog predsjednika na izborima unaprijed poznatog ishoda jer će sadašnjeg predsjednika naslijediti njegov sin u jednoj od najzatvorenijih i najautoritarnijih zemalja svijeta.

Odlazak Gurbangulija Berdimuhamedova i dolazak na vlast njegova sina Serdara koji je zadnjih godina doživio meteorski uzlet, bit će prva veća promjena vlasti u zadnjih nešto više od 15 godina u Turkmenistanu.

U utrci je službeno devet kandidata, ali nema nikakve sumnje da će pobijediti Serdar Berdimuhamedov (40) koji je najavio nastavak politike svog mušičavog oca.

Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik na odlasku, ujedno predsjednik vlade i Senata, bio je glavni čovjek u zemlji nakon smrti svog prethodnika 2006.

Berdimuhamedov, koji se u javnosti voli pojavljivati na biciklu, na konju ili u športskoj dvorani, uživa kult ličnosti u toj srednjoazijskoj zemlji.

Berdimuhamedov je prošlog mjeseca neočekivano obznanio da se povlači kako bi prepustio mjesto “mladom naraštaju”.

Državna televizija te bivše sovjetske republike bogate plinom i naftom, objavila je da su subotnji izbori pokazatelj “nepovratnog procesa demokratizacije modernog turkmenskog društva”.

Birališta su se zatvorila u 15:00 sati po srednjoeuropskom vremenu. Dva sata prije zatvaranja birališta vlasti su objavile da je izlaznost premašila 93 %.

Premda se ne zna kada će službeni rezultati biti objavljeni, svečano preuzimanje dužnosti novog predsjednika zakazano je za subotu idućeg tjedna.

Izbori se održavaju u teškim međunarodnim prilikama, pošto je Rusija, nekadašnja regionalna sila, krajem veljače počela invaziju na Ukrajinu.

Turkmenska glasila koje kontrolira vlada, gotovo da uopće ne izvještavaju o najgorem sukobu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i govore tek o “složenoj situaciji”.

Serdar Berdimuhamedov doživio je nagli uspon. Bio je zamjenik ministra vanjskih poslova i regionalni guverner, a zatim je lani preuzeo dužnost dopredsjednika ministarskog kabineta i člana moćnog Vijeća sigurnosti.

Ipak je malo poznat i u njegovoj biografiji navodi se tek da je “najiskusniji” kandidat, premda je najmlađi od svih.

Gurbanguli Berdimuhamedov je potvrdio da ostaje u politici kao predsjednik Senata, što je druga važna dužnost u državi.

Turkmenistansko gospodarstvo gotovo potpuno ovisi o prodaji zemnog plina, napose Kini i poprilično je trpjelo zbog usporavanja svjetske aktivnosti na početku pandemije koronavirusa.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.