Izbjegli Hrvati u Čapljini nakon više od 20 godina u barakama dobit će stanove – Jabuka.tv

Izbjegli Hrvati u Čapljini nakon više od 20 godina u barakama dobit će stanove

U dvama različitim projektima Čapljina gradi više od sedamdeset stanova za socijalno ugrožene stanovnike, kao i za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih osoba i izbjeglica.

Svi stanovi bi, kako navode iz Gradske uprave, trebali biti izgrađeni u naselju Modrič.

Naime, Čapljina je jedan od 18 gradova i općina koji su početkom mjeseca u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne Hercegovine potpisali sporazum o suradnji na realizaciji državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Pod-projekt BiH6 (2018) “Obnova i izgradnja 235 obiteljskih kuća i izgradnja 390 stanova u više-stambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u BiH”, javlja caportal.net.

U navedenom projektu Grad Čapljina izgradit će 30 stanova na lokaciji naselja Modrič, odnosno dvije višestambene zgrade s po 15 stanova za trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih osoba i izbjeglica.

Ovaj vrijedan projekt u vlasništvu je Grada Čapljine te ga Grad sufinancira kroz dodjelu zemljišta, izdavanje dozvola (urbanistička suglasnost, građevinska dozvola, uporabna dozvola, troškovi tehničkog prijema objekta, priključak na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, pristupna cesta, rasvjeta…), što je ukupna kontribucija za Grad 265.045 KM, naveli su iz Gradske uprave Čapljina.

Inače, državni stambeni program zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u cilju stambenog zbrinjavanja interno raseljenih osoba izbjeglica.

Bosna i Hercegovina i Razvojna banka Vijeća Europe zaključili su okvirni sporazum u vezi Regionalnog stambenog zbrinjavanja koja je ratificiran odlukom Predsjedništva BiH.

Ukupna vrijednost projekta kojim će se izgraditi 389 stanova te obnoviti 235 obiteljskih kuća na području Bosne i Hercegovine je 36,2 milijuna KM, a sredstva su osigurana iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe.

Iz Gradske uprave Čapljina podsjećaju da će se, osim ovog projekta, na Modriču graditi i 42 stana za korisnike alternativnog smještaja.

Riječ je o realizaciji projekta CEB II, koji podrazumijeva zatvaranje kolektivnih centara u BiH, a nositelj projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, provoditelj projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, zatim Uprava za prognanike izbjeglice HNŽ-a Mostar, dok UNHCR daje tehničku podršku projektu.

Naime, gradske vlasti već neko vrijeme pokušavaju iznaći način za zatvaranje kolektivnog centra Tasovčićima u kojem Hrvati izbjegli iz Vareša, Kaknja, Travnika, Konjica… već više od 20 godina žive u neuvjetnim barakama koje su građene za korištenje svega četiri-pet godina.

Humani uvjeti života

Sve one već su dotrajale, neke se raspadaju, plastične ploče od kojih su građene pucaju, ali preostalim stanovnicima ovog kampa, u kojem je nekada živjelo 500 prognanih, one su i dalje jedini krov nad glavom.

Kako navode iz Gradske uprave, i ovaj projekt uskoro bi se trebao realizirati, a preostalim stanovnicima kampa pružiti humaniji uvjeti života.

Čapljina je dosad uradila sve pravne radnje koje su tražene (dodjela zemljišta, odabir i popis korisnika te je potpisala sporazum o suradnji) nakon čega slijedi priprema projekta raspisivanje natječaja za gradnju”, zaključili su iz Gradske uprave.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • što se tiče kampa u tasovčićima i obećanja opčine čapjiina dosad su nam obećavalioko deset puta ali mi smo i dajie u ovim barakama ja sam već 26 godina u ovim barakama čisto sumnjam u obećanje općine daće i sada ispunit obećanje čini mise daću ja to doživit ja imam73 godine išta da dajie dakomentiram puno hvala jabuki tv bog prijatejii

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.