Izbjegavajte ove namirnice zbog lošeg zadaha

Mislite da samo namirnice poput bijelog luka, luka i kave izazivaju loš zadah? Neke samo naoko bezopasne namirnice mogu itekako utjecati na dah, a vjerovali ili ne, ako planirate sastanak, možda biste trebali izbjegavati čak i bombone i žvakaće gume s mentolom.

Alkohol

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati ugodan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegova konzumacija ne potiče isisavanje vode samo iz mozga i tijela, već i iz usta i sputava proizvodnju pljuvačke.

Pljuvačka je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiru smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više zasigurno pogoršava zadah. Nitko vam ne brani da u umjerenim količinama pijete alkoholna pića, ali ne bi bilo loše da pored toga popijete i čašu vode koja će spriječiti i tu sporednu pojavu.

Pepermint

Iako većina ljudi smatra kako su žvakaće gume i bombone s pepermintom pravo oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično pogoršati zadah. Naime, čim se ukus mentola ispere, dah može ponovo poprimiti neugodan miris, ako čak ne i gori nego što je bio.

Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osvježenje daha tako bi vam mogli više štetiti nego koristiti. Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetni spojevi sumpora koji izazivaju neugodan zadah.

Meso

Naravno, ako nekoliko puta tjedno konzumirate meso, to neće utjecati na dah, ali ako pretjerate s konzumacijom proteina, tada biste mogli imati problema sa vrlo neugodnim zadahom.

Naime, kada se u tijelo unosi veća količina proteina od potrebnog, oni se razgrađuju na ugljene hidrate. Jedan od sporednih proizvoda koji nastaje u toj razgradnji jeste amonijak, koji pak svoj izlaz može pronaći kroz usta, navodi B92.

Sušeno voće

Sušeno voće sadrži velike količine netopljivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lijepe za zube i između zuba.

Također, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće. I naravno, nakon konzumiranja sušenog voća svakako treba oprati zube i očistiti ih zubnim koncem prije nego što počne rast bakterija u ustima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.